Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za period siječanj-ožujak 2017. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta,JriM i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta procjenjujemo da je stanje zadovoljavajuće, jer je došlo do neznatnog smanjenja ukupnog broja kaznenih djela u odnosu isti period 2016 godine za 3 KD odnosno 6,5%. Tijekom analiziranog perioda smo imali smanjenje broja KD „teških krađa i krađa“ . Stanje JriM se ocjenjuje kao stabilno obzirom da je došlo do znatnog smanjenja broja evidentiranih prekršaja u odnosu na isti period 2016 godine za 13 prekršaja odnosno 32,5% .
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do neznatnog povećanja broja prometnih nezgoda i to za 6 odnosno 13% u odnosu na isti period 2016 godine.
  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog i kompariranog perioda obrađena su ukupno 43 kaznena djela dok je u istom periodu 2016 godine obrađeno 46 kaznenih dijela. Sveukupno je razriješeno 67,4% kaznenih dijela a u istom periodu 2016 godine razriješeno je sveukupno 69,6 % kaznenih dijela. Sveukupno je kao izvršitelji KD prijavljeno 36 osoba . Prema navedenim pokazateljima da se izvesti zaključak da je stanje po ovoj oblasti zadovoljavajuće obzirom na neznatno umanjenje ukupnog broja počinjenih dijela za 3 djela . Analizirajući KD po njihovoj strukturi najviše su zastupljeni imovinski delikti teške krađe i krađe.
  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 27 prekršaja dok je u istom periodu 2016 godine evidentirano 40 prekršaja ili 13 prekršaja više. Na području općine Orašje evidentirano je 20 prekršaja a u prošloj godini 32, na području Odžaka je evidentirano 7 prekršaja a u prošloj godini 4 a na području općine Domaljevac-Šamac nije bilo narušavanje JriM a u prošloj godini 4 .

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može se cijeniti zadovoljavajućim obzirom da je došlo do neznatnog povećanja broja nezgoda u odnosu na isti period 2016 godine za 6 nezgoda . Tijekom praćenog perioda evidentirane su 52 prometne nezgode a u prošloj godini 46.U nezgodama nije bilo smrtno stradalih ,1 osobe je zadobila teške a 18 osoba lakše ozlijede. Tijekom kompariranog perioda prošle godine isto tako nitko u nezgodama nije stradao, 3 osobe su zadobilo teške a 10 osoba je zadobilo lakše povrede. Nezgode su se najčešće događale na području općine Orašje njih 29 na području Odžaka se dogodilo 20 nezgoda a na području općine Domaljevac-Šamac 3.U nezgodama je učestvovao 81 sudionik ,54 vozača PMV,5 vozača TMV,2 vozača motocikala , 1 pješak i 19 ostalih učesnika u nezgodama. Tijekom analiziranog perioda ukupno je kontrolirano 7702 vozila a u istom periodu 2016 godine ukupno 5118 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 2190 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge od toga 658 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna 50KM . Na području Orašja je otkriveno ukupno 1657 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 418 a na području općine Domaljevac-Šamac 115 prekršaja. Iz prometa su isključena 64 vozača i 24 vozila. Vozači su uglavnom isključeni zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava njih 34 a vozila zbog neregistriranosti sveukupno njih 18. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 1614 a u istom periodu, prva tri mjeseca 2016 godine 776.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom prvog tromjesečja 2017 godine Jedinica za profesionalne standarde je zaprimila 1 predstavku na rad policije koja je u postupku u odnosu na isti period prošle godine kada je zaprimljeno 5 predstavki od kojih su 2 bile utemeljene, 1neutemeljena,1 bez dovoljno dokaza a 1 je riješena kao oslobađajuća

  ZAKLJUČAK

  Na temelju navedenih ,prikazanih i analiziranih statističkih pokazatelja stanje sigurnosti za razdoblje siječanj-ožujak 2017 godine možemo ocijeniti „zadovoljavajućim“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković-samostalni insp

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti