Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za period siječanj-ožujak 2018. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta,JriM i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta procjenjujemo da je došlo do znatnog povećanja ukupnog broja kaznenih djela u odnosu isti period 2017 godine za 34 KD odnosno 79%, te blago smanjenje naknadne otkrivenosti i ukupne razriješenosti. Stanje JriM se ocjenjuje kao zadovoljavajućim obzirom da je došlo do neznatnog povećanja broja evidentiranih prekršaja u odnosu na isti period 2017 godine za 5 prekršaja odnosno 18,5% .

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do neznatnog smanjenja broja prometnih nezgoda i to za 3 odnosno 5,8% u odnosu na isti period 2017 godine.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog i kompariranog perioda obrađeno je ukupno 77 kaznena djela dok su u istom periodu 2017 godine obrađena 43 kaznena dijela. Sveukupno je razriješeno 66,2% kaznenih dijela a u istom periodu 2017 godine razriješeno je sveukupno 67,4 % kaznenih dijela. Sveukupno je kao izvršitelji KD prijavljeno 59 osoba . Analizirajući KD po njihovoj strukturi najviše su zastupljeni imovinski delikti teške krađe i krađe.

  JriM

  Na području ŽP ukupno su evidentirana i obrađena 32 prekršaja dok je u istom periodu 2017 godine evidentirano 27 prekršaja ili 5 prekršaja manje. Na području općine Orašje evidentirana su 23 prekršaja a u prošloj godini 20, na području Odžaka je evidentirano 9 prekršaja a u prošloj godini 7 a na području općine Domaljevac-Šamac nije bilo narušavanje JriM kao niti u prvom tromjesečju 2017 godine.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može se cijeniti zadovoljavajućim obzirom da je došlo do neznatnog smanjenja broja nezgoda u odnosu na isti period 2017 godine za 3 nezgode . Tijekom praćenog perioda evidentirano je 49 prometnih nezgoda a u prošloj godini 52.U nezgodama nije bilo smrtno stradalih ,8 osoba je zadobila teške a 11 osoba lakše ozlijede. Tijekom kompariranog perioda prošle godine isto tako nitko u nezgodama nije stradao, 1 osoba je zadobilo teške a 18 osoba je zadobilo lakše povrede. Nezgode su se najčešće događale na području općine Orašje njih 29 na području Odžaka se dogodilo 16 nezgoda a na području općine Domaljevac-Šamac 4.U nezgodama je učestvovalo 90 sudionika ,54 vozača PMV,7 vozača TMV,2 vozača motocikala , 2 pješaka i 25 ostalih učesnika u nezgodama. Tijekom analiziranog perioda ukupno su kontrolirana 7434 vozila a u istom periodu 2017 godine ukupno 7702 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 1820 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge od toga 1012 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna 50KM . Na području Orašja je otkriveno ukupno 1212 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 527 a na području općine Domaljevac-Šamac 81 prekršaj. Iz prometa su isključena 45 vozača i 19 vozila. Vozači su uglavnom isključeni zbog alkoholiziranosti njih 22 a vozila zbog neregistriranosti sveukupno njih 16. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 1341 a u istom periodu, prva tri mjeseca 2017 godine 1614.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom prvog tromjesečja 2018 godine Jedinica za profesionalne standarde je zaprimila 4 predstavke na rad policije koja je su u periodu prvog tromjesečja okončane rezultatom “bez dovoljno dokaza“

  ZAKLJUČAK

  Na temelju navedenih ,prikazanih i analiziranih statističkih pokazatelja stanje sigurnosti za razdoblje siječanj-ožujak 2018 godine možemo ocijeniti „zadovoljavajućim“.

   

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković-samostalni insp

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti