Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za period siječanj-rujan 2017. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta,jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta procjenjujemo da je stanje zadovoljavajuće, iz razloga neznatnog povećanja ukupnog broja krivičnih djela u odnosu isti period 2016 godine za 25 KD ili 16,1%. Tijekom analiziranog perioda smo imali povećanje broja KD „ Krađa i teških krađa“ . Stanje JriM se isto tako ocjenjuje kao zadovoljavajuće obzirom da je došlo do neznatnog povećanja broja evidentiranih prekršaja u odnosu na isti period 2016 godine za 9 prekršaja ili 7,5%. Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da nije došlo do promjene broja prometnih nezgoda u odnosu na prethodnu godinu.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog i kompariranog perioda obrađeno je ukupno 180 kaznenih djela dok je u istom periodu 2016 godine je obrađeno 155 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 65% kaznenih dijela a u istom periodu 2016 godine razriješeno je sveukupno 74,2% kaznenih dijela. Sveukupno je kao izvršitelji KD prijavljeno 129 osoba . Prema navedenim pokazateljima da se izvesti zaključak da je stanje po ovoj oblasti zadovoljavajuće obzirom na neznatno povećanje ukupnog broja počinjenih dijela . Analizirajući KD po njihovoj strukturi najviše su zastupljene teške krađe i nanošenja lake tjelesne povrede .

  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 129 prekršaja dok je u istom periodu 2016 godine evidentirano 120 prekršaja ili 9 prekršaja manje. Na području općine Orašje je evidentirano 89 prekršaja u prošloj godini 94, na području Odžaka je evidentirano 37 prekršaja a u prošloj godini 18 a na području općine Domaljevac-Šamac su bila 3 narušavanje JriM a u prošloj godini 8.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može se cijeniti zadovoljavajućim obzirom da je došlo do neznatnog povećanja broja nezgoda u odnosu na isti period 2016 godine . Tijekom praćenog perioda evidentirano je 188 prometnih nezgoda. U nezgodama su 3 osobe smrtno stradale ,15 osoba je zadobilo teške a 73 osobe lakše ozlijede. Tijekom istog perioda prošle godine 4 osobe su smrtno stradale, 20 osoba je zadobilo teške a 52 osobe su zadobile lakše povrede. Nezgode su se najčešće događale na području općine Orašje njih 122 na području Odžaka se dogodilo 58 nezgode a na području općine Domaljevac-Šamac 8.U nezgodama su učestvovala 338 sudionika ,213 vozača PMV,19 vozača TMV, 6 vozača autobus, 19 vozača motocikala , 7 vozača traktora, 4pješaka ,4 vozača bicikla ,30 putnika, 10 nepoznatih sudionika i 26 ostalih učesnika u nezgodama. Tijekom analiziranog perioda ukupno je kontrolirano 23999 vozila a u istom periodu 2016 godine ukupno 21012 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriven je 6728 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge od toga 3109 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna 50KM .Na području Orašja je otkriveno ukupno 4879 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 1.447 a na području općine Domaljevac-Šamac 402 prekršaja. Iz prometa je isključeno 193 vozača i 100 vozila. Vozači su uglavnom isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole njih 88 a vozila zbog neregistriranosti sveukupno njih 84.Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 4993 a u istom periodu ,prvih devet mjeseci 2016 godine 3.081.

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom analiziranog perioda jedinica za profesionalne standarde je zaprimila 9 predstavki protiv više službenika od čega su nakon okončanih istraga 3 okarakterizirane kao utemeljene, 1 neutemeljena , 2 bez dovoljno dokaza,u 1 slučaju je obustavljen postupak i 1 prijava je još u postupku.

  ZAKLJUČAK
  Na temelju navedenih ,prikazanih i analiziranih statističkih pokazatelja, koji u određenim segmentima rada ima tendenciju rasta a u nekim smanjenja sigurnosnih događaja a kako niti u jednoj oblasti nije bilo najtežih oblika nezakonitog ponašanja građana niti organiziranog djelovanja grupa ili pojedinaca iako je ocjena pojedinih segmenata procjene stabilna može se konstatirati da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za period siječanj-rujan 2017 godine zadovoljavajuće .

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković-sam. insp.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti