Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za prosinac 2017.g.

  Najčitanije

   

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je smanjen u odnosu na komparirana razdoblja. Naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost su povećani u odnosu na obadva komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Smanjen je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja posebno u odnosu na studeni 2017 godine sa 34 na 17.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da nije došlo do promjena broja prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparativna razdoblja

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda je obrađeno 20 prijava kaznenih djela, u Studenom 2017 godine su obrađena 22 djela a u Prosincu 2016 godine 21 kazneno djelo. Sveukupno je razriješeno 80% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 77,3% dok je sveukupna razriješenost u Prosincu 2016 godine iznosila 52,4%.

  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“ i „ nanošenje lakših tjelesnih povreda“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 17 prekršaja a tijekom prošlog mjeseca 34 a u 12.mjesecu 2016 godine ukupno je evidentirano 19 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 17 prekršaja , na području Općina Odžak i Domaljevac-Šamac nije bili narušavanja JRiM.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga nepromijenjenog broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirana razdoblja Studeni 2017 , Prosinac 2016 g. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 19 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , teže povrijeđenih je 4 , lakše ozlijeđenih 1. Tijekom Studenog 2017 godine smo imali 1 smrtno stradalog, 3 je teže a 3 osoba su i lakše ozlijeđene . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 15 u Odžaka njih 3 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2467 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2288 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriven je 641 prekršaj prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 315 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 439 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 179 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 23. Iz prometa su isključena 18 vozača i 10 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog neposjedovanja vozače dozvole a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 462 u prošlom mjesecu njih 238.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Prosinca 2017 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 1 predstavku na postupanje policije koja je još uvijek u postupku

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Prosinac 2017 godine „zadovoljavajuće“.

                                                                                           GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti