Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za Rujan 2017. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je neznatno povećan u odnosu na komparirana razdoblja. Naknadna otkrivenost je povećana u odnosu na obadva komparativna razdoblja a ukupna razriješenost je povećane u odnosu na prošli mjesec te smanjena u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Smanjen je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do znatnog smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 13 nezgoda ali povećanje za 2 nezgode u odnosu na isto razdoblje 2016 godine.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 28 prijava kaznenih djela, u kolovozu 2017 godine je obrađeno 27 djela a u rujnu 2016 godine 26 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 75% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 66,6% dok je sveukupna razriješenost u kolovozu 2016 godine iznosila 76,9%.
  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“ i „ nanošenje lakših tjelesnih povreda“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 5 prekršaja a tijekom prošlog mjeseca 22 a u 9.mjesecu 2016 godine ukupno je evidentirano 8 prekršaja. Na području općine Orašje su evidentirana 3 prekršaja , na području Općine Odžak 1 kao i na području općine Domaljevac-Šamac.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti stabilnom iz razloga znatnog smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirano razdoblje kolovoz 2017 g i to za 13 nezgoda ali i povećanje za 2 nezgode u odnosu na rujan 2016 g. Tijekom praćenog perioda evidentirana je 18 prometnih nezgoda a u prošlom mjesecu 31 a u rujnu 2016 godine 16 prometnih nezgoda. U nezgodama imamo 1 smrtno stradalog , teže povrijeđenih je 2 , lakše ozlijeđenih 4. Tijekom kolovoza 2017 godine nismo imali smrtno stradalih, 3 je teže a 18 osoba je lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 13 u Odžaka njih 14 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2676 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2452 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 738 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 423 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 552 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 153 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 33. Iz prometa je isključeno 14 vozača i 8 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 544 u prošlom mjesecu njih 418.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Rujna 2017 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 1 predstavku na postupanje policije koja je još uvijek u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Rujan 2017 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti