Više

  INFORMACIJA o stanju sigurnosti na području ŽP za rujan 2018.g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju  sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti  sigurnosti  javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti  kriminaliteta  evidentirano je povećanje broja  prijavljenih KD u odnosu na Kolovoz 2018 g  te  neznatno smanjenje  u odnosu na Rujan 2017 godine. Smanjena  je  naknadna otkrivenost za obadva komparirana razdoblja  i ukupna razriješenost  u odnosu na  prošli mjesec. Tijekom  analiziranog perioda  nismo imali prijava  KD  iz oblasti  organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Smanjen je broj prekršaja protiv jrim  u odnosu na obadva komparirana razdoblja.

  Stanje  u oblasti  sigurnosti javnog  prometa  kao trećeg segmenta procjene  temeljem kojih se i formira ocjena  o stanju sigurnosti  na području  Županije  se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući  pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak  da  je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja i to u odnosu  na prošli mjesec za 25 nezgoda  a u odnosu na  Rujan 2017 godine za 7.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda su obrađene  24 prijave kaznenih djela, u  Kolovozu 2018 godine je obrađeno 16 djela  a u Rujnu 2017 godine  28 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno  75% kaznenih djela  a u prošlom mjesecu 81,25% kaznenih djela .Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe i nanošenja tjelesnih povreda“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno su   evidentirana   i obrađena    3 prekršaja    tijekom prošlog mjeseca   u kolovoz je obrađeno 16 prijava  au Rujnu 2017 godine njih  5. Na području  općine Orašje su evidentirana sva 3  prekršaja dok na području Odžaka i Domaljevca nije bilo narušavanja JRiM

   SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o  broju prometnih nezgoda situacija  se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti sigurnom  iz razloga  znatnog smanjenja broja nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja. Tijekom praćenog perioda evidentirano je  11  prometnih nezgoda. U nezgodama   imamo 1 smrtno stradalog ,    teže povrijeđenih je 2, lakše ozlijeđenih 5. Tijekom  Kolovoza   2018 godine  smo  imali 1 smrtno stradalog,   teže  ozlijeđenih je 4 a 14 osoba je   lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja  njih 9  u   Odžaku njih 3 , dok  se na području Općine Domaljevac-Šamac  nije dogodila  niti ijedna  nezgoda. Tijekom navedenog perioda  ukupno je kontrolirano 3220 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3336 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom  vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda  otkrivena su  922 prekršaja  prikazanih  kroz  prekršajne prijave ,naloge,   od čega 620 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 727 prekršaja ,u Odžaku su otkrivena 164 prekršaja na području  Općine Domaljevac-Šamac njih 31. Iz prometa  su isključena  23 vozača i 10 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće  isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole i alkoholiziranosti  a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni  na magistralnoj cesti njih 732.

  ZAKONITOST U RADU

   Tijekom Rujna 2018 godine  Jedinica za profesionalne standarde  MUP-a  je zaprimila 4 predstavke na postupanje policije   od kojih su 1 okončana kao utemeljena a 3 se nalaze u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih  statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Rujan 2018 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti