Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za rujan 2019. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je znatno povećanje broja prijavljenih KD u odnosu na kolovoz 2019. godine. Povećana je i naknadna otkrivenost u odnosu na komparirana razdoblja. Ukupna razriješenost je smanjena u odnosu na oba komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Znatno je povećan broj prekršaja protiv jrim u odnosu na oba komparativna razdoblja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je znatno smanjenje broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 14 nezgoda te povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na rujan 2018. godine za 3 nezgode.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda obrađene su 23 prijave kaznenih djela, a u prošlom mjesecu 8, a u rujnu 2018. godine 24 kaznena djela. Sveukupno je razriješeno 60,86% kaznenih djela, a u prošlom mjesecu 100% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe i nanošenja lakših povreda“.

  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 10 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u kolovozu 2019. su obrađena 4 prekršaja, a u rujnu 2018. godine 3 prekršaja. Na području općine Orašje su evidentirana 3 prekršaja, na području općine Odžak 7, dok na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti ijedan prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na kolovoz 2019. može ocijeniti stabilnom iz razloga znatnog smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na kolovoz 2019. godine dok se broj nezgoda u odnosu na rujan 2018. godine neznatno povećao. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 14 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih, 1 osoba je teže ozlijeđena, lakše ozlijeđenih je 6. Tijekom kolovoza 2019. godine smo imali 2 smrtno stradalih, 2 osobe su teže ozlijeđene, a 9 osoba je lakše ozlijeđeno. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 8, u Odžaku 4, dok su se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 nezgode. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 2923 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3186 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 648 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 330 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 370 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 270 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 8. Iz prometa su isključena 23 vozača i 7 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 468.

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom rujna 2019. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 1 prijavu na postupanje policijskih službenika koje je u postupku.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za rujan 2019. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti