Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za rujan 2020. godine

  Najčitanije

  Ocjena stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je povećanje broja prijavljenih KD u odnosu na prošli mjesec, te jednak broj u odnosu na rujan 2019 godine. Naknadna otkrivenost u odnosu na prošli mjesec je umanjena za 48,48% kao i u odnosu na rujan 2019 za 6,67%. I ukupna razriješenost u odnosu na komparirana razdoblja je umanjena. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu prošli mjesec umanjen za 12 (s 27 na 15), a u odnosu na isti mjesec prošle godine povećan je za 5 prekršaja (s 10 na 15).

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na oba komparativna razdoblja. Tri osobe su lakše ozlijeđene, dok smrtno stradalih i teško ozlijeđenih osoba nije bilo.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 23 prijave kaznenih djela u prošlom mjesecu 17, a u rujnu 2019. godine 23 kaznena djela. Sveukupno je razriješeno 56,52% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 88,23% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „krađe“.

  JAVNI RED I MIR
  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 15 prekršaja, a u kolovozu 2020. godine je obrađeno 27 prekršaja, dok je u rujnu 2019. godine 10 prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je evidentirano 8 prekršaja, na području općine Odžak 6 i na području općine Domaljevac-Šamac je evidentiran jedan prekršaj protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava na ulici, četvrtkom u vremenu od 06,oo do 14,00 sati.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda, broj prometnih nezgoda u odnosu na kolovoz 2020. godine je smanjen za 4 nezgode. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 13 prometnih nezgoda. U nezgodama nije bilo smrtno stradalih niti teško ozlijeđenih, a lakše ozlijeđena su tri sudionika nezgoda. Tijekom kolovoza 2020. godine, također nije bilo smrtno stradalih, teško ozlijeđenih je bio 1 sudionika, a lakše ozlijeđenih je bilo 3. Nezgode su se najčešće događale na području Odžaka njih 8, na području Orašja njih 4, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 3017 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 2545 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 616 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 310 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 222 prekršaja, u Odžaku je otkriven 374 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 20. Iz prometa je isključeno 19 vozača i 18 vozila. Vozači su najčešće isključivani zbog alkohola i ne posjedovanja vozačke dozvole, a vozila iz ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 445 .

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom rujna 2020. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 3 prijave na postupanje, od kojih su 2 neutemeljene, a jedna utemeljena te će po istoj biti provedena unutarnja istraga.

  OSTALE AKTIVNOSTI
  Tijekom izvještajnog perioda provedene su dvije lokalne akcije pojačane kontrole prometa, te je zavedena i u tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte naše znakove“. Ukupno je osigurano 31 javno okupljanje i legitimiran 97 nepoznatih osoba.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 1620 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su zatekli dvije osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji protiv kojih će biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

  Izvršili su i 1443 obilaska ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja radnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje rada ugostiteljskih objekata.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za rujan 2020 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti