Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za rujan 2021. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je umanjenje broja obrađenih KD u odnosu na oba komparativna razdoblja, za prethodni mjesec za 4 (s 22 na 18), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 5 (s 23 na 18). Naknadna otkrivenost je uvećana u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec 26,38%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 35,9 %. Ukupna razriješenost je umanjena u odnosu na prošli mjesec za 4,04%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je uvećana za 21,25%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je osjetno umanjen u odnosu na oba komparativna razdoblja i to za prošli mjesec za 13 (s 18 na 5), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 10 (s 15 na 5). Evidentirano je ukupno 5 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 5 prekršaja.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda evidentno je smanjenje broj nezgoda u odnosu to prošli mjesec za 11 nezgoda (s 24 na 13), a u odnosu na isti mjesec prošle godine je evidentiran isti broj nezgoda (13).

  Tijekom mjeseca kolovoza nije bilo smrtno stradalih osoba, dok je u prethodnom mjesecu jedna osoba smrtno stradala, a u rujnu 2020 godine također nije bilo smrtno stradalih osoba. Teško ozlijeđena je 1 osoba što je u odnosu na prošli mjesec isti broj, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je došlo do uvećanja za jednu teško ozlijeđenu osobu. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 3 što je smanjenje u odnosu na prošli mjesec za 5 osoba, a u odnosu na rujan prošle godine je isti broj lakše ozlijeđenih osoba. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 20.350,00 konvertibilnih maraka.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 18 prijava kaznenih djela, što je za 4 KD manje u odnosu na prethodni mjesec ove godine, dok je u istom razdoblju prošle godine obrađeno 23 kaznena djela, odnosno 5 KD više u odnosu na ovaj mjesec. Ukupna razriješenost je 77,77%, dok je u prethodnom mjesecu bila 81,81%, a u istom mjesecu prošle godine 56,52%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Oštećenje tuđe stvari“.

  JAVNI RED I MIR

  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 5 prekršaja, a u prethodnom mjesecu 18 prekršaja, dok je u rujnu 2020 godine evidentirano i obrađeno njih 15. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje su evidentirana 4 prekršaja, na području općine Odžak 1, dok na području općine Domaljevac-Šamac nisu evidentirani prekršaji protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava Naročito drskim ponašanjem i omalovažavanjem policijskih službenika (po 2 prekršaja), ponedjeljkom (2 prekršaja) u vremenu od 14,00 do 22,00 sata (3 prekršaja).

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Tijekom praćenog perioda evidentirano je 13 prometnih nezgoda. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 9, na području Odžaka njih 2 i na području općine Domaljevac-Šamac je evidentirana jedna prometna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2806 vozila dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2613 vozila, a u istom periodu prošle godine je kontrolirano 3017 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 1106 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 717 prekršaj za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 765 prekršaja, na području Odžaku je otkriveno 295 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 46. Iz prometa je isključeno 15 vozila i 17 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole a vozila iz ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 839.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca kolovoza 2021 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske nije zaprimila niti jednu predstavku na postupanje protiv policijskih službenika.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole u noćnim satima. Vršili su osiguranje štićenih osoba koje su boravile na području Županije Posavske, te su poduzimali mjere i radnje u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva kao i pojačane ophodnje u noćnima satima posevice ba području istočnog dijela općine Orašje. U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata. Ukupno je osigurano 29 javnih okupljanja, te je legitimirano 115 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca rujna ukupno su oduzeta 73 različita predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca i dr.)

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su zatekli jednu osobu koja krši odredbe Rješenja o samoizolaciji protiv koje su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje djelatnog vremena.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec rujan 2021. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti