Više

  INFORMACIJA o stanju sigurnosti na području ŽP za siječanj 2018.g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je povećan u odnosu na komparirana razdoblja. Naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost su smanjene u odnosu na obadva komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Smanjen je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec za 11 prekršaja a povećan u odnosu na Siječanj 2017 godine za 1 prekršaj.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da nije došlo do bitnih promjena broja prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparativna razdoblja.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda je obrađeno 29 prijava kaznenih djela, u Prosincu 2017 godine je obrađeno 20 djela a u Siječnju 2017 godine 13 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 68% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 80% dok je sveukupna razriješenost u Siječnju 2017 godine iznosila 84,6%.
  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“ i „ nanošenje lakših tjelesnih povreda“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 6 prekršaja a tijekom prošlog mjeseca 17 a u 1.mjesecu 2017 godine ukupno je evidentirano 5 prekršaja. Na području općine Orašje su evidentirana 4 prekršaja , na području Općina Odžak 2 a na području općine Domaljevac-Šamac nije bili narušavanja JRiM.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga neznatno promijenjenog broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirana razdoblja Prosinac 2017 , Siječanj 2017 g. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 17 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , teže povrijeđenih je 3 , lakše ozlijeđenih 6. Tijekom Prosinca 2017 godine također nismo imali smrtno stradalih, niti teže ozlijeđenih a 3 osoba su lakše ozlijeđene . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 10 u Odžaka njih 5 , dok su se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 nezgode. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2555 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 2467 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkrivena su 853 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 501 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 569 prekršaja ,u Odžaku su otkrivena 284 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 37. Iz prometa je isključeno 17 vozača i 6 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 682 u prošlom mjesecu njih 462.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Siječnja 2018 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 3 predstavku na postupanje policije koje su još uvijek u postupku

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Siječanj 2018 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti