Više

  INFORMACIJA o stanju sigurnosti na području ŽP za siječanj 2019. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je smanjenje broja prijavljenih KD u odnosu na komparirana razdoblja. Povećana je naknadna otkrivenost za obadva komparirana razdoblja . Ukupna razriješenost je neznatno smanjena za prošli mjesec a povećana za isti period prošle godine . Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Smanjen je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 8 prijava kaznenih djela, u Prosincu 2018 godine je obrađeno 17 djela a u Siječnju 2019 godine 29 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 75% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 76,47% kaznenih djela . Najčešće su prijavljivana kaznena djela „ Ugrožavanje sigurnosti u prometu i teške krađe“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno su evidentirana i obrađena 4 prekršaja tijekom prošlog mjeseca , u prosincu 2018 je obrađeno 29 prekršaja a u siječnju 2018 godine 6 prekršaja. Na području općine Orašje su evidentirana sva 4 prekršaja.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga neznatnog smanjenja broja nezgoda u odnosu na Prosinac 2018 godine kao i u odnosu na Siječanj 2018 godine. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 13 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih niti teže ozlijeđenih , lakše ozlijeđenih je 5. Tijekom Prosinca 2018 godine nismo imali smrtno stradalih, teže ozlijeđenih je 3 a 6 osoba je lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 8 u Odžaku njih 5 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti ijedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 3001 vozilo dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3041 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 886 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 557 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 527 prekršaja ,u Odžaku su otkrivena 353 prekršaja a na području Općine Domaljevac-Šamac njih 6. Iz prometa je isključeno 5 vozača i 3 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 745 .

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Siječnja 2019 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila i obradila 3 predstavke na postupanje policije od kojih je 1 okončana kao neutemeljena a 2 se nalaze u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Siječanj 2019 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti