Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za srpanj 2018.g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju  sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti  sigurnosti  javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti  kriminaliteta  evidentirano je smanjenje broja  prijavljenih KD u odnosu na prošli mjesec  te  smanjenje  u odnosu na isti mjesec  prošle godine. Povećana je i naknadna otkrivenost u odnosu na komparativna razdoblja. Ukupna razriješenost  je u odnosu na komparirana razdoblja smanjena. Tijekom  analiziranog perioda  nismo imali prijava  KD  iz oblasti  organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Povećan      je  broj prekršaja protiv jrim  u odnosu na prošli mjesec a  drastično smanjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

  Stanje  u oblasti  sigurnosti javnog  prometa  kao trećeg segmenta procjene  temeljem kojih se i formira ocjena  o stanju sigurnosti  na području  Županije  se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući  pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak  da  je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja i to u odnosu  na prošli mjesec za 6 nezgoda  a za srpanj 2017 godine za 11  nezgoda.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda je obrađeno  15 prijava kaznenih djela, u  Lipnju 2018 godine je obrađeno 18 djela  a u Srpnju 2017 godine  16 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno  53,3% kaznenih djela  a u prošlom mjesecu 72,22% kaznenih djela .

  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe i nanošenja tjelesnih povreda“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je   evidentirano   i obrađeno    10 prekršaja    tijekom prošlog mjeseca 6  a u 7.mjesecu 2017 godine ukupno su   evidentirana    22 prekršaja. Na području  općine Orašje su  evidentirana  3  prekršaja ,  na području Općina Odžak  7 i na području Domaljevac Šamac    0 prekršaja.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o  broju prometnih nezgoda situacija  se u odnosu na komparirana razdoblja     može ocijeniti  zadovoljavajućom  iz razloga       znatnog smanjenja  broja prometnih nezgoda u odnosu na   Lipanj 2018. Tijekom praćenog perioda evidentirano je  19  prometnih nezgoda. U nezgodama   nemamo  smrtno stradalih ,    teže povrijeđenih je 3   , lakše ozlijeđenih 2. Tijekom  Lipnja   2018 godine također nismo  imali  smrtno stradalih,      teže  ozlijeđenih je 4 a 8 osoba je   lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja  njih 11  u   Odžaku njih  7 , dok    se na području Općine Domaljevac-Šamac       dogodila  1     nezgoda. Tijekom navedenog perioda  ukupno je kontrolirano 3411 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 2985 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom  vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda  otkrivena su  473      prekršaja  prikazanih  kroz  prekršajne prijave ,naloge,   od čega 161 prekršaj za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 224 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno    215 prekršaja na   području  Općine Domaljevac-Šamac  njih   34. Iz prometa  je isključeno  16 vozača   i 13 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće  isključeni zbog  neposjedovanja vozačke dozvole i alkoholiziranosti  a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni  na magistralnoj cesti njih 308  .

  ZAKONITOST U RADU

   Tijekom Srpnja 2018 godine  Jedinica za profesionalne standarde  MUP-a  je zaprimila 3 predstavke na postupanje policije   koje su  još uvijek  u postupku

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih  statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Srpanj  2018 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti