Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za srpanj 2019. godine

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je neznatno povećanje broja prijavljenih KD u odnosu na prethodni mjesec ali i blago smanjenje u odnosu na Srpanj 2018 godine. Smanjena je naknadna otkrivenost u odnosu na proši mjesec ali povećana u odnosu na Srpanj 2018 g. Ukupna razriješenost je smanjena u odnosu na prošli mjesec za 5,54% a povećana u odnosu na Srpanj 2018 za 31.16%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Neznatno je smanjen je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 2 nezgode te smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na Srpanj 2018 godine za 4 nezgode.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 13 prijava kaznenih djela a u prošlom mjesecu 10 a u Srpnju 2018 godine 15 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 84,46% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 90% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „nasilje u obitelji te krađe i teške krađe“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 9 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u Lipnju 2019 je obrađeno 13 prekršaja a u Srpnju 2018 godine 10 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 6 prekršaja, na području Općine Odžak 3 dok na području Općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti ijedan prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućim iz razloga neznatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na Lipanj 2019 godine dok se broj nezgoda u odnosu na Srpanj 2018 godine neznatno smanjio. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 15 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih, 1 osoba je teže ozlijeđena , lakše ozlijeđenih je 3. Tijekom Lipnja 2019 godine smo imali 2 smrtno stradalih, 2 osobe su teže ozlijeđene i 2 osobe su lakše ozlijeđene. Nezgode su se najčešće događale na području Odžak njih 8 u Orašju 7, dok se na području Općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti jedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 3504 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2992 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 565 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 275 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 309 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 244 prekršaja a na području Općine Domaljevac-Šamac njih 12. Iz prometa je isključen 21 vozač i 7 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 401.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Srpnja 2019 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 4 prijave na postupanje policijskih službenika koje su u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Srpanj 2019 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti