Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za srpanj 2021. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je uvećanje broja obrađenih KD u odnosu na prethodni mjesec za 17 (s 15 na 32), a u odnosu na isti mjesec prošle godine je smanjen za 2 (s 34 na 32). Naknadna otkrivenost je umanjena u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec 15%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 12,22 %. Ukupna razriješenost je uvećana u odnosu na na prošli mjesec za 1,25%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je umanjena za 4,04%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma. 

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na oba usporedna razdoblja i to prošli mjesec za 3 (s 11 na 8), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 20 (s 28 na 8). Evidentirano je ukupno 8 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 8 prekršaja.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene  temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda evidentno je uvećanje broj nezgoda u odnosu na oba usporedne razdoblja i to prošli mjesec za 7 nezgode (s 15 na 22), te u odnosu na isti mjesec prošle godine za 2 nezgode (s 20 na 22). Tijekom mjeseca srpnja nije bilo smrtno stradalih osoba, kao niti u prethodnom mjesecu niti u srpnju 2020 godine. Teško ozlijeđeno je 4 osobe što je u odnosu na prošli mjesec uvećanje za jednu osobu, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je umanjenje za 3 osobe. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo dvoje što je umanjenje u odnosu na prošli mjesec isti mjesec prošle godine za 2 osobe. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 14.900,00 konvertibilnih maraka.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 32 prijava kaznenih djela, što je za 17 KD više u odnosu na prethodni mjesec ove godine, dok su u istom razdoblju prošle godine obrađena 34 kaznena djela, odnosno 2 KD više u odnosu na ovaj mjesec. Ukupna razriješenost je 81,25%, dok je u prethodnom mjesecu bila 80%, a u istom mjesecu prošle godine 85,29%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Teška krađa“ i „Krađa“.

  JAVNI RED I MIR

  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 8 prekršaja,a u prethodnom mjesecu 11 prekršaja, dok je u srpnju 2020 godine evidentirano i obrađeno 28 prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je evidentirano 2 prekršaja, na području općine Odžak 6, dok na području općine Domaljevac-Šamac nisu evidentirana prekršaji protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava tučom, odnosno svađom i omalovažavanjem ovlaštenih službenih osoba (po 3 prekršaja), na ulici (7 prekršaj), nedjeljom (6 prekršaja) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (5 prekršaja).

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Tijekom praćenog perioda evidentirano su 22 prometne nezgode. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 11, na području Odžaka njih 10,dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2847vozila dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2962 vozila, a u istom periodu prošle godine je kontrolirano 3058 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 1134 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 804prekršaj za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 729 prekršaja, na području Odžaku je otkriveno 378 prekršaja, a napodručju općine Domaljevac-Šamac njih 27.Iz prometa  je isključeno 16 vozila i 31 vozač. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 921.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca srpnja 2021 godine Postrojba za profesionalne standarde  Uprave policije MUP-a  Županije Posavske je zaprimila dvije predstavke na postupanje protiv policijskih službenika od kojih je jedna utemeljena, a jedna je neformalno razriješena.

   OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole u noćnim satima. Vršili su osiguranje štićenih osoba koje su boravile na području Županije Posavske, te su poduzimali mjere i radnje u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva. U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte naše znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu. Ukupno je osigurano 7 javnih okupljanja, te su legitimirane 99 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca srpnja ukupno je oduzeto 46 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca i dr.)

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje djelatnog vremena.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih  statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec srpanj 2021. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti