Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za studeni 2017. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je smanjen u odnosu na komparirana razdoblja. Naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost su povećani u odnosu na obadva komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja posebno u odnosu na studeni 2016 godine sa 14 na 34.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do neznatnog smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 3 nezgode ali i povećanje za 8 nezgoda u odnosu na isto razdoblje 2016 godine.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda su obrađene 22 prijave kaznenih djela, u listopadu 2017 godine je obrađeno 38 djela a u Studenom 2016 godine 34 kaznena djelo. Sveukupno je razriješeno 77,3% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 68,4% dok je sveukupna razriješenost u studenom 2016 godine iznosila 41,1%.

  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“ i „ nanošenje lakših tjelesnih povreda“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno su evidentirana i obrađena 34 prekršaja a tijekom prošlog mjeseca 19 a u 11.mjesecu 2016 godine ukupno je evidentirano 14 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 30 prekršaja , na području Općine Odžak 4 dok na području općine Domaljevac-Šamac tijekom Studenog 2017 godine nije bilo narušavanja jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga neznatnog smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirano razdoblje Listopad 2017 g i to za 3 nezgode ali i povećanje za 8 nezgoda u odnosu na Studeni 2016 g. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 19 prometnih nezgoda a u prošlom mjesecu 22 a u studenom 2016 godine 11 prometnih nezgoda. U nezgodama imamo 1 smrtno stradalog , teže povrijeđenih je 3 , lakše ozlijeđenih 3. Tijekom Rujna 2017 godine nismo imali smrtno stradalih, 2 je teže a 5 osoba je lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 10 u Odžaka njih 8 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2288 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2870 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 345 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 173 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 225 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 120 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 24. Iz prometa su isključena 14 vozača i 4 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog neposjedovanja vozače dozvole a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 238 u prošlom mjesecu njih 369.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Studenog 2017 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 2 predstavke na postupanje policije koje su još uvijek u postupku

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Studeni 2017 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti