Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za studeni 2018. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je smanjenje broja prijavljenih KD u odnosu na obadva komparirana razdoblja. Povećana je naknadna otkrivenost za obadva komparirana razdoblja kao i ukupna razriješenost . Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec ali smanjen u odnosu na Studeni 2017 godine.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 14 prijava kaznenih djela, u Listopadu 2018 godine je obrađeno 26 djela a u Studenom 2017 godine 22 kaznena djela. Sveukupno je razriješeno 92,85% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 80,76% kaznenih djela . Najčešće su prijavljivana kaznena djela „ Ugrožavanje sigurnosti u prometu i nanošenje lakših tjelesnih povreda“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentiran i obrađen 21 prekršaj tijekom prošlog mjeseca , u Listopadu je obrađeno 10 prekršaja a u Studenom 2017 godine 34 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 15 prekršaja na području općine Odžak 6 dok na području Općine Domaljevac-Šamac nije zabilježen niti ijedan prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga neznatnog povećanja broja nezgoda u odnosu na Listopad 2018 godine ali i neznatno povećanje u odnosu na Studeni 2017 godine. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 20 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , teže povrijeđenih je 2 , lakše ozlijeđenih 6. Tijekom Listopada 2018 godine nismo imali smrtno stradalih, teže ozlijeđenih je 4 a 7 osoba je lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 10 u Odžaku njih 9 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 3348 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3557 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 664 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 377 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 453 prekršaja ,u Odžaku je otkriven 201 prekršaj a na području Općine Domaljevac-Šamac njih 10. Iz prometa je isključeno 20 vozača i 7 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole i alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 829 .

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Studenog 2018 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 3 predstavke na postupanje policije koje se nalaze u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Studeni 2018 godine „zadovoljavajuće“.

   

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti