Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za svibanj 2017. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je povećan u odnosu na obadva komparirana razdoblja, travanj 2017 g i svibanj 2016 . Naknadna otkrivenost je povećana a ukupna razriješenost smanjena za obadva komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Smanjen je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec za 16 prekršaja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do neznatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec ali smanjenje za 5 nezgoda u odnosu na svibanj 2016 godine.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađene su 24 prijave kaznenih djela, u travnju 2017 je obrađeno 15 kaznenih djela a u svibnju 2016 godine 12 kd. Sveukupno je razriješeno 54,16 kaznenih djela a u prošlom mjesecu 66,7%. Sveukupno je kao izvršitelj KD prijavljeno 12 osoba. Najčešće su prijavljivana „ kd “ teške krađe,krađe i oštećenja tuđe stvari“.
  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 12 prekršaja a tijekom prošlog mjeseca 28 a u 5.mjesecu 2016 godine ukupno je evidentirano isto tako 12 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 7 prekršaja , na području Općine Odžak 5 dok je na području općine Domaljevac-Šamac nije bilo narušavanja JRiM .

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga neznatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirano razdoblje travanj 2017 g tek za1 nezgodu ali i umanjenje za 5 nezgoda u odnosu na svibanj 2016 g. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 17 prometnih nezgoda a u prošlom mjesecu 16 a u svibnju 2016 godine 22 prometne nezgode. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , teže povrijeđenih je 2 , lakše ozlijeđenih 11. Tijekom travnja 2017 godine smo imali 1 smrtno stradalog, 2 je teže povrijeđeno a 2 osoba su lakše ozlijeđene . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 14 u Odžaka njih 3 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti ijedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 3144 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2772 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 1139 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 441 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 854 prekršaja ,u Odžaku su otkrivena 222 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 63. Iz prometa je isključen 21 vozač i 11 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog neposjedovanja vozačkog ispita a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 885 u prošlom mjesecu njih 324.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom svibnja 2017 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 4 predstavke na postupanje službenika MUP-a koje su trenutačno u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za svibanj 2017 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti