Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za svibanj 2018. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju  sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti  sigurnosti  javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti  kriminaliteta  evidentirano je smanjenje broja  prijavljenih KD u odnosu na komparirana razdoblja isti mjesec prošle godine za 11 djela dok je broj  obrađenih kaznenih  djela  u odnosu na prošli mjesec smanjen za 10 djela te je izraženo povećanje  i u odnosu na  isto razdoblje prošle godine za 8 djela. Povećana je i naknadna otkrivenost u odnosu na komparativna razdoblja. Ukupna razriješenost  je u odnosu na komparirana razdoblja povećana. Tijekom  analiziranog perioda  nismo imali prijava  KD  iz oblasti  organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Smanjen      je  broj prekršaja protiv jrim  u odnosu na obadva komparirana razdoblja.

  Stanje  u oblasti  sigurnosti javnog  prometa  kao trećeg segmenta procjene  temeljem kojih se i formira ocjena  o stanju sigurnosti  na području  Županije  se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući  pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak  da  je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 2 nezgode .

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda je obrađeno  13 prijava kaznenih djela, u  Travnju 2018 godine su obrađena 23 djela  a u Svibnju 2017 godine  24 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno  61,53% kaznenih djela  a u prošlom mjesecu 60,9% .

  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“ i „  teška KD protiv sigurnosti prometa“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je   evidentirano   i obrađeno    7 prekršaja    tijekom prošlog mjeseca 11  a u 5.mjesecu 2017 godine ukupno je   evidentirano    12 prekršaja. Na području  općine Orašje je  evidentirano  6  prekršaja ,  na području Općina Odžak  0 i na području Domaljevac Šamac    1 prekršaj.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o  broju prometnih nezgoda situacija  se u odnosu na komparirana razdoblja   može ocijeniti  zadovoljavajućom  iz razloga       neznatnog smanjenja  broja prometnih nezgoda u odnosu na   Travanj 2018. Tijekom praćenog perioda evidentirano je  17  prometnih nezgoda. U nezgodama   nemamo  smrtno stradalih ,    teže povrijeđenih je 2   , lakše ozlijeđenih 7. Tijekom  Travnja  2018 godine također nismo  imali  smrtno stradalih,      teže  ozlijeđenih je 0 a 9 osobe je   lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja  njih 10  u   Odžaku njih  7 , dok    se na području Općine Domaljevac-Šamac      nije dogodila niti ijedna     nezgoda. Tijekom navedenog perioda  ukupno su kontrolirana  2882 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 2761  vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom  vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda  otkriveno je  370      prekršaja  prikazanih  kroz  prekršajne prijave ,naloge,   od čega 139 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 152 prekršaja ,u Odžaku su otkrivena    193 prekršaja na   području  Općine Domaljevac-Šamac  njih   25. Iz prometa  je isključeno  16 vozača   i 11 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su  isključeni zbog  alkoholiziranosti  i neposjedovanja vozačke dozvole a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni  na magistralnoj cesti njih 224.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Svibnja 2018 godine  Jedinica za profesionalne standarde  MUP-a  je zaprimila 1 predstavku na postupanje policije   koja je još uvijek  u postupku

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih  statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Svibanj  2018 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti