Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za svibanj 2019. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentiran je blagi porast broja prijavljenih KD u odnosu na prošli mjesec za 6 djela i za 8 djela u odnosu na Svibanj 2018 g.

  Smanjena je naknadna otkrivenost u odnosu na prošli mjesec za 1,79%. Ukupna razriješenost je smanjena u odnosu na prošli mjesec za 9,2% a u odnosu na Svibanj 2018 za 4,39%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 3 nezgode te smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na Svibanj 2018 godine za 2 nezgode.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađena je 21 prijava kaznenih djela a u prošlom mjesecu 15 a u Svibnju 2018 godine 13 kaznena djela. Sveukupno je razriješeno 57,14% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 66,6% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „ krađe i teške krađe“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 10 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u travnju 2019 je obrađeno 6 prekršaja a u Svibnju 2018 godine 7 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 6 prekršaja, na području Općine Odžak 4 dok na području Općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti ijedan prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućim iz razloga neznatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na Travanj 2019 godine dok se broj nezgoda u odnosu na Svibanj 2018 godine smanjio. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 15 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih, 2 osobe su teže ozlijeđene, lakše ozlijeđenih je 4. Tijekom Travnja 2019 godine nismo imali smrtno stradalih, niti 2 osobe su također teže ozlijeđene a 4 osobe su lakše ozlijeđene. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 12 u Odžaku 1, dok su se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 nezgode. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 3234 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3987 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 584 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 344 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 343 prekršaja, u Odžaku su otkrivena 230 prekršaja a na području Općine Domaljevac-Šamac njih 11. Iz prometa su isključena 3 vozača i 3 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole i alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 472 .

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Svibnja 2019 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 3 prijave na postupanje policijskih službenika od kojih je 1 okončana kao utemeljena a 2 su u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Svibanj 2019 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti