Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za travanj 2017. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je identičan ožujku 2017 g ali je u odnosu na travanj 2016 uvećan za 3 djela odnosno 25%. Naknadna otkrivenost je veća u odnosu na prošli mjesec . Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec za 14 prekršaja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparativna razdoblja

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 15 prijava kaznenih djela kao i u ožujku 2017 godine dok je u travnju 2016 godine obrađeno 12 prijava kaznenih djela . Sveukupno je razriješeno 66,7 kaznenih djela a u prošlom mjesecu 60%. Sveukupno je kao izvršitelj KD prijavljeno 10 osoba. Najčešće su prijavljivana „ kd “ teške krađe,krađe i oštećenja tuđe stvari“.
  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 28 prekršaja a tijekom prošlog mjeseca 14 a u 4.mjesecu 2016 godine ukupno je evidentirano 6 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 25 prekršaja , na području Općine Odžak 2 dok je na području općine Domaljevac-Šamac bilo 1 narušavanje JRiM .

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga znatnog smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirano razdoblja ožujak 2017 g za7 nezgoda kao i umanjenje za 10 nezgoda u odnosu na travanj 2016 g. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 16 prometnih nezgoda a u prošlom mjesecu 23 a u travnju 2016 godine 26 prometnih nezgoda. U nezgodama imamo 1 smrtno stradalog , teže povrijeđenih je 2 kao i lakše ozlijeđenih. Tijekom ožujka 2017 godine nismo imali smrtno stradalih, 1 je teže povrijeđeno a 9 osoba je lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 13 u Odžaka njih 3 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti ijedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 2772 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 3366 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 512 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 157 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 302 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 167 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 43. Iz prometa je isključeno 20 vozača i 10 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 324 u prošlom mjesecu njih 736.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom travnja 2017 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 5 predstavki na postupanje službenika MUP-a od kojih je jedna okončana obustavom postupka dok ih je 4 u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za travanj 2017 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti