Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za travanj 2018. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je smanjenje broja prijavljenih KD u odnosu na isti mjesec prošle godine za 6 djela dok je broj obrađenih kaznenih djela u odnosu na prošli mjesec povećan za 5 djela te je izraženo povećanje i u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 8 djela. Povećana je i naknadna otkrivenost u odnosu na komparativna razdoblja. Ukupna razriješenost je u odnosu na prošli mjesec povećana dok je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjena . Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Smanjen je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparirana razdoblja.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 1 nezgodu ali povećan u odnosu na travanj 2017 godine za 3 nezgode.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda su obrađene 23 prijave kaznenih djela, u Ožujku 2018 godine je obrađeno 18 djela a u Travnju 2017 godine 15 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 60,9% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 50% .

  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“ i „ teška KD protiv sigurnosti prometa“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 11 prekršaja tijekom prošlog mjeseca 20 a u 4.mjesecu 2017 godine ukupno je evidentirano 28 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 11 prekršaja , na području Općina Odžak i Domaljevac Šamac nije bili narušavanja JRiM.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga neznatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na Ožujak 2018 kao i u odnosu na Travanj 2017 g. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 19 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , niti teže povrijeđenih , lakše ozlijeđenih 9. Tijekom Ožujka 2018 godine također nismo imali smrtno stradalih, teže ozlijeđenih je 5 a 3 osobe su lakše ozlijeđene . Nezgode su se najčešće događale na području Odžaka njih 10 u Orašju njih 7 , dok su se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 nezgode. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2761 vozilo dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2792 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkrivena su 332 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 113 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 133 prekršaja ,u Odžaku su otkrivena 163 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 36. Iz prometa je isključeno 27 vozača i 8 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 206 kao i u prošlom mjesecu.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Travnja 2018 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 1 predstavku na postupanje policije koja je još uvijek u postupku

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Travanj 2018 godine „zadovoljavajuće“.

   

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti