Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za travanj 2021. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je povećanje broja prijavljenih KD u odnosu na obadva komparativna razdoblja. Povećana je naknadna otkrivenost u odnosu na travanj 2020. i ukupna razriješenost u odnosu na obadva komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Znatno je povećan broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec ali smanjen u odnosu na travanj 2020. godine.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja kao i broj uočenih i dokumentiranih prekršaja.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 18 prijava kaznenih djela, u prošlom mjesecu 17, a u travnju 2020. godine 17 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 88,88% kaznenih djela, a u prošlom mjesecu 82,35% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „nasilja u obitelji“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 48 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u ožujku 2021. je obrađeno 29 prekršaja, u travnju 2020. godine 51 prekršaj. Na području općine Orašje je evidentirano 35 prekršaja, na području općine Odžak 10 dok su na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 3 prekršaja protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda broj prometnih nezgoda u odnosu na ožujak 2021. godine je povećan za 1 nezgodu. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 17 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih, teže ozlijeđenih je 1, a lakše ozlijeđenih 3. Tijekom ožujka 2021. godine nismo imali smrtno stradalih teže ozlijeđenih je 1 sudionik, a lakše ozlijeđenih 0 sudionika u prometnim nezgodama. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 13 na području Odžaka njih 3, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2571 vozilo dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 3023 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 756 prekršaja prikazan kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 441 prekršaj za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkrivena ukupno 547 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 170 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 39. Iz prometa je isključeno 17 vozača i 8 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog ne posjedovanja vozačke dozvola, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 581.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom travnja 2021. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 1 prijavu na postupanje OSO koja je okončana kao utemeljena.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za travanj 2021. godine „zadovoljavajuće“.

  NAČELNIK OKC-a
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti