Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za veljaču 2020. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je smanjenje broja prijavljenih KD u odnosu na obadva komparativna razdoblja, siječanj 2020. i veljača 2019. godine. Smanjena je naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost u odnosu na komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Znatno je smanjen broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparirana razdoblja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec, ali povećan u odnosu na isti mjesec prošle godine.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 17 prijava kaznenih djela u prošlom mjesecu 21, a u veljači 2019. godine 8 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 53% kaznenih djela, a u prošlom mjesecu 66,7% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe i krađe“.

  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 8 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u siječnju 2020. je obrađeno 12 prekršaja, u veljači 2019. godine 18 prekršaja. Na području općine Orašje su evidentirana 3 prekršaja, na području općine Odžak 5 dok na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti ijedan prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda došlo je znatnog smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na siječanj 2020. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 10 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih, teže ozlijeđenih je 1, lakše ozlijeđene su 2 osobe. Tijekom siječnja 2020. godine nismo imali smrtno stradalih, niti teže ozlijeđenih, a 7 osoba je lakše ozlijeđeno. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 8, u Odžaku 2, dok se na području općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti jedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2886 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2573 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 660 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 447 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkrivena ukupno 446 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 190 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 24. Iz prometa je isključeno 16 vozača i 5 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog alkoholiziranosti, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 533.

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom veljače 2020. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 2 prijave na postupanje policijskih službenika od kojih je u jednom slučaju obustavljen postupak dok se druga predstavka nalazi u postupku.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za veljaču 2020. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti