Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za 2020. godinu

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je povećanje broja prijavljenih KD u odnosu na prošlu godinu za 84 (s 164 na 248). Naknadna otkrivenost u odnosu na komparativno razdoblje je uvećana za 8,98%. I ukupna razriješenost u odnosu na usporedno razdoblja je uvećana za 1,2 %. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu na prošlu godine je uvećan za 185 prekršaja (s 141 na 326). Povećanje se uglavnom odnosi na kršenje mjera naloženih od strane stožera (policijski sat, prekoračenje djelatnog vremena ugostiteljskih objekata i dr.)

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na komparativno razdoblja za 17 (s 189 na 172). Smrtno stradala su dvije osobe, za razliku od usporednog razdoblja kada je smrtno stradalo 6 osoba. Povećan je broj teško tjelesno ozlijeđenih osoba za 2 osobe (s 22 na 24), a smanjen broj lakše ozlijeđenih za 5 osoba (s 52 na 47).

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda evidentirano je 248 prijava kaznenih djela, a u istom razdoblju prošle godine 164 kaznena djela. Sveukupno je razriješeno 77,41%, a u kompariranom periodu 76,21% kaznenih djela. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo „Teška krađa“.

  JAVNI RED I MIR
  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 326 prekršaja, a u usporednom razdoblju 141 prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je evidentirano 154 prekršaja, na području općine Odžak 159 i na području općine Domaljevac-Šamac je evidentirano 13 prekršaja protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava na ulici (274 prekršaja), petkom (102 prekršaja) u vremenu od 14,00 do 22,00 sati (92 prekršaja).

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o prometnim nezgodama, broj istih u odnosu na 2019 godinu je smanjen za 17 nezgoda. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 172 prometne nezgode. U nezgodama su smrtno stradala dva sudionika, dok je teško ozlijeđeno 24 sudionika, a lakše ozlijeđenih je 44 sudionika prometnih nezgoda. Tijekom 2019 godine, smrtno stradalo je 6 sudionika, teško ozlijeđenih je bio 22 sudionika, a lakše ozlijeđenih je bilo 52 sudionika prometnih nezgoda. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 103, na području Odžaka njih 52, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodilo 17 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirana 31291 vozila dok je u istom periodu prošle godine kontrolirano 39351 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 6660 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 3598 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 3744 prekršaja, na području Odžaka je otkriveno 2555 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 361. Iz prometa je isključeno 189 vozača i 117 vozila. Vozači su najčešće isključivani zbog ne posjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 5000.

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom devet mjeseci 2020 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 22 prijava na postupanje, od kojih su 5 neutemeljene, a 3 utemeljene te će po istima biti provedena unutarnja istraga, 4 prijave su bez dovoljno dokaza, 3 prijave u kojima je obustavljen postupak i 7 prijava čiji postupak je u tijeku rješavanja.

  OSTALE AKTIVNOSTI
  Tijekom izvještajnog perioda provedeno je deset lokalnih i četiri županijske akcije pojačane kontrole prometa, te je zavedena i u tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte naše znakove“. Ukupno je osigurano 99 javnih okupljanje i legitimirano 1295 nepoznatih osoba.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno, od uvođenja mjere, vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su zatekli 55 osoba koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji protiv kojih su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili 53 prekoračenje rada ugostiteljskih objekata.

  Tijekom izvještajnog perioda, na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske, policijski službenici su zatekli ukupno 148 migranta prema kojima su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za 2020 godinu „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti