Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec lipanj 2021. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je uvećanje broja obrađenih KD u odnosu na prethodni mjesec za 2 (s 13 na 15), kao i u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3 (s 12 na 15). Naknadna otkrivenost je uvećana u odnosu na prošli mjesec za 25%, a umanjena u odnosu na isti mjesec prošle godine za 5%. Ukupna razriješenost je umanjena u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 12,30%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 11,66%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na oba usporedna razdoblja i to prošli mjesec za 33 (s 44 na 11), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 14 (s 25 na 11). Evidentirano je ukupno 7 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 11 prekršaja.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda evidentno je umanjenje broj nezgoda u odnosu na oba usporedne razdoblja i to prošli mjesec za 3 nezgode (s 18 na 15), te u odnosu na isti mjesec prošle godine također za 3 nezgode (s 18 na 15). Tijekom mjeseca lipnja nije bilo smrtno stradalih osoba, kao niti u prethodnom mjesecu, dok je u lipnju 2020. godine jedna osoba smrtno stradala. Teško ozlijeđeno je 3 osobe što je u odnosu na prošli mjesec uvećanje za jednu osobu, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je umanjenje za dvije osobe. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 4 što je umanjenje u odnosu na prošli mjesec za 3 osobe, i umanjenje u odnosu na isti mjesec prošle godine za također 3 osobe. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 19.200,00 konvertibilnih maraka.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 15 prijava kaznenih djela, što je za 2 KD više u odnosu na prethodni mjesec ove godine, dok je u istom razdoblju prošle godine obrađeno 12 kaznenih djela, odnosno 3 KD manje u odnosu na ovaj mjesec. Ukupna razriješenost je 80%, dok je u prethodnom mjesecu bila 92,13%, a u istom mjesecu prošle godine 91,66%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Teška krađa“.

  JAVNI RED I MIR

  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 11 prekršaja, a u prethodnom mjesecu 44 prekršaja, dok je u lipnju 2020. godine evidentirano i obrađeno 25 prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je evidentirano 8 prekršaja, na području općine Odžak 1, dok su na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 2 prekršaja protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava naročito drskim ponašanjem (5 prekršaja), na ulici (8 prekršaj), subotom (5 prekršaja) u vremenu od 06,00 do 14,00 sati (6 prekršaja).

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Tijekom praćenog perioda evidentirano je 15 prometnih nezgoda. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 10, na području Odžaka njih 4, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 29622 vozila dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2767 vozila, a u istom periodu prošle godine je kontrolirano 3375 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 924 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 592 prekršaj za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 607 prekršaja, na području Odžaku je otkriveno 297 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 18. Iz prometa je isključeno 24 vozača i 20 vozila. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 750.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca lipnja 2021. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske nije zaprimila niti jednu predstavku na postupanje protiv policijskih službenika.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole u noćnim satima. Vršili su osiguranje štićenih osoba koje su boravile na području Županije Posavske, te su poduzimali mjere i radnje u vezi s migrantima. U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte naše znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu. Ukupno je osigurano 18 javnih okupljanja, te su legitimirane 102 nepoznate osobe. Tijekom mjeseca lipnja ukupno je oduzeto 1160 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca i dr.)

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje djelatnog vremena.

  Tijekom izvještajnog perioda, na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske, policijski službenici su zatekli ukupno 32 migranta prema kojima su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec lipanj 2021. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti