Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec lipanj 2022. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 20 kaznenih djela što je smanjenje broja obrađenih KD u odnosu na prethodni mjesec za 1 (s 21 na 20), a povećanje odnosu na isti mjesec prošle godine za 5 (s 15 na 20).

  Naknadna otkrivenost je uvećana u odnosu na prošli mjesec za 37,5%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je jednaka. Ukupna razriješenost je također uvećana u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 13,81%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 10%. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 90,00%, dok je u prethodnom mjesecu bila 76,19%, a u istom mjesecu prošle godine 80%. Najčešće prijavljivano kazneno djelo je Laka tjelesna ozljeda.
  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 12 KD su počinili poznati počinitelji dok su 8 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 6 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 19 osoba zbog počinjena KD od čega je 8 povratnika u vršenju KD dok je 5 osoba lišene slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 7 (s 13 na 20) i u odnosu na lipanj 2021. godine za 9 (s 11 na 20). Evidentirano je ukupno 18 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 20 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je zabilježeno 11 prekršaja, na području općine Odžak 8 prekršaja i na području općine Domaljevac-Šamac je evidentiran 1 prekršaj protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan naročito drskim ponašanjem (8 prekršaja), na ulici (17 prekršaja), srijedom (7 prekršaja) u vremenu od 06,00 do 22,00 sati (16 prekršaja).
  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 19 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 19 prometnih nezgoda što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 1 nezgodu (s 18 na 19) a u odnosu na lipanj 2021 godine za 4 nezgode (s 15 na 19). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 11, na području Odžaka njih 6, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 prometne nezgode. Tijekom mjeseca lipnja 2022. godine nije bilo smrtno stradalih osoba dok je u prethodnom mjesecu smrtno stradala jedna osoba a u lipnju 2021 godine nije bilo smrtno stradalih. Tijekom izvještajnog perioda teško ozlijeđene su 3 osobe što je u odnosu na prethodni mjesec povećanje za 2 teško ozlijeđene osobe a u odnosu na isti mjesec prošle godine je jednak broj teško ozlijeđenih. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 5 što predstavlja smanjenje u odnosu na prošli mjesec za 3 lakše ozlijeđene osobe, a u odnosu su lipanj 2021 godine uvećanje za 1 osobu. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 20750,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 2139 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2197 vozila, a u istom periodu prošle godine 2962 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkrivena je ukupno 1254 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 1012 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 954 prekršaja, na području Odžaka 273 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 27. Iz prometa je isključeno 26 vozila i 29 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole, a vozila iz ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 1051.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca lipnja 2022. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 3 predstavke na postupanje protiv policijskih službenika i koje su sve 3 u postupku rješavanja. Policijski službenici su prema građanima ukupno 1 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima. Pružali su asistenciju policijskim službenicima PU Odžak i Orašje, te su vršili pratnju i osiguranje štićene osobe.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 12 javnih okupljanja te je legitimirano 155 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca lipnja 2022. godine ukupno je oduzeto 54 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 653 obilaska ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su evidentirali prekoračenja djelatnog vremena kod ukupno 2 ugostiteljska objekta o čemu su službenim zabilješkama obavijesti Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec lipanj 2022. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti