Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec listopad 2020. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentiran je jednak broj prijavljenih KD u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je smanjen broj u odnosu na prethodni mjesec ove godine za 4 (s 27 na 23). Naknadna otkrivenost je povećana u odnosu na prošli mjesec za 28,2%, te smanjena u odnosu na isti mjesec prošle godine za 18,47 %. Ukupna razriješenost u odnosu na prošli mjesec je uvećana za 21,47%, te umanjena u odnosu na isti mjesec prošle godine za 14,33%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je smanjen u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 6 (s 15 na 9), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 4 (s 13 na 9).

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda evidentno je uvećan broj nezgoda u odnosu prošli mjesec za 5 (s 13 na 18), a umanjen u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3 (s 21 na 18). Nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti prošli mjesec niti u istom mjesecu prošle godine. Teško ozlijeđena je jedna osoba što je u odnosu na prošli mjesec uvećanje za 1 osobu, a u odnosu na isti mjesec prošle godine umanjenje za 3 osobe. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 4 što je uvećanje u odnosu na prošli mjesec za jednu osobu, a umanjenje u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3 osobe. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 14.700,00 konvertibilnih maraka.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađene su 23 prijave kaznenih djela, jednako kao i u prethodnom mjesecu ove godine, dok je u istom razdoblju prošle godine obrađeno 27 kaznenih djela. Ukupna razriješenost je 78,26%, dok je u prethodnom mjesecu bila 56,52%, a u istom mjesecu prošle godine 92,59%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“.

  JAVNI RED I MIR

  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 9 prekršaja, a u prethodnom mjesecu 15 prekršaja, dok je u listopadu 2019 godine evidentirano i obrađeno 13 prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je evidentirano 5 prekršaja, na području općine Odžak 4, dok na području općine Domaljevac-Šamac nisu evidentirana prekršaji protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava na ulici (6 prekršaja), ponedjeljkom i petkom(po 3 prekršaja) u vremenu od 14,00 do 22,00 sati (5 prekršaja).

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Tijekom praćenog perioda evidentirano je 18 prometnih nezgoda. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 9, na području Odžaka njih 7, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 nezgode. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2902 vozila dok je prethodnom mjesecu kontrolirano 3017 vozila, a u istom periodu prošle godine je kontrolirano 3304 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 589 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 224 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 231 prekršaja u Odžaku je otkriveno 314 prekršaj, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 49. Iz prometa je isključeno 14 vozača i 8 vozila. Vozači su najčešće isključivani zbog alkohola a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 445.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca listopada 2020. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 3 prijava na postupanje, od kojih je kod jedna prijave obustavljen postupak zbog zastare, a za dvije prijava je postupak u tijeku rješavanja. Tijekom listopada Postrojba je razriješila dvije predstavke iz prethodnog razdoblja i to na način da je jedna je bila neutemeljena a jedna bez dovoljno dokaza.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda provedena je jedna lokalna akcija pojačane kontrole prometa, a u tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte naše znakove“. Ukupno je osigurano 38 javnih okupljanje i legitimirano 127 nepoznatih osoba.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su zatekli 5 osoba koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji protiv kojih su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili prekoračenje rada kod 4 ugostiteljska objekata te su protiv vlasnika ili odgovornih osoba poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Tijekom izvještajnog perioda, na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske, policijski službenici su zatekli ukupno 21 migranta prema kojima su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec listopad 2020. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti