Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec listopad 2021. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je umanjenje broja obrađenih KD u odnosu na oba komparativna razdoblja, za prethodni mjesec za 1 (s 18 na 17), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 6 (s 23 na 17).

  Naknadna otkrivenost je umanjena u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec 2,57%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 5,13 %. Ukupna razriješenost je uvećana u odnosu na oba usporedna razdoblja i to za prošli mjesec za 4,58%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je uvećana za 4,09%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 82,35%, dok je u prethodnom mjesecu bila 77,77%, a u istom mjesecu prošle godine 78,26%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Teška krađa“.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 8 KD su počinili poznati počinitelji dok su 9 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 6 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 16 osoba zbog počinjena KD od čega su 4 povratnika u vršenju KD, dok su 4 osobe lišene slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan u odnosu na oba komparativna razdoblja i to za prošli mjesec za 7 (s 5 na 12), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3 (s 9 na 12). Evidentirano je ukupno 12 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 12 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je zabilježeno 9 prekršaja, na području općine Odžak 3, dok na području općine Domaljevac-Šamac nisu evidentirani prekršaji protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan prosjačenjem (4 prekršaja), ponedjeljkom i subotom (po 3 prekršaja) u vremenu od 14,00 do 22,00 sata (6 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 12 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Analizirajući pregled prometnih nezgoda evidentno je uvećanje broj nezgoda u odnosu na oba komparativna razdoblja i to prošli mjesec za 11 nezgoda (s 13 na 24), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 6 nezgoda (sa 18 na 24). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 17, na području Odžaka njih 6 i na području općine Domaljevac-Šamac je evidentirana 1 prometna nezgoda. Tijekom mjeseca listopada nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti u oba usporedna razdoblja. Teško ozlijeđena je 1 osoba što je u odnosu na prošli mjesec kao i u odnosu na isti mjesec prošle godine jednak broj teško ozlijeđenih. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 7 što je uvećanje u odnosu na prošli mjesec za 4 osobe, a u odnosu na listopad prošle godine je uvećanje za 3 osobe. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 34.100,00 konvertibilnih maraka.

  Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2707 vozila dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2806 vozila, a u istom periodu prošle godine je kontrolirano 2902 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 1094 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 766 prekršaj za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 791 prekršaj, na području Odžaku je otkriveno 259 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 34. Iz prometa je isključeno 17 vozila i 23 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 918.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca listopada 2021 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 2 predstavke na postupanje protiv policijskih službenika. Od ukupnog broja zaprimljenih predstavki 1 je utemeljena, dok je 1 u postupku obrade.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole u noćnim satima. Pružali su asistenciju službenicima kriminalističke policije prilikom pretraga objekata i asistenciju prigodom transporta stranih državljana u migracijski centar te su poduzimali mjere i radnje u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 46 javnih okupljanja, te su legitimirane 152 nepoznate osobe. Tijekom mjeseca listopada ukupno je oduzeto 493 različita predmeta (oružja, streljiva, opojnih droga, javnih isprava, novca i dr.). Kontrolirana su ukupno dva migranta koji su zatečeni na području Županije Posavske.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 487 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 1567 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje djelatnog vremena.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec listopad 2021 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti