Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec listopad 2022. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirana su 32 kaznena djela što je povećanje broja obrađenih KD u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 3 (s 29 na 32), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 15 (s 17 na 32).

  Naknadna otkrivenost je umanjena u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 18,75%, a u odnosu na listopad 2021. godine za 16,66%. Ukupna razriješenost je povećanja u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 7,8%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 8,28%. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 90,63%, dok je u prethodnom mjesecu bila 82,75%, a u istom mjesecu prošle godine 82,35%. Najčešće prijavljivano kazneno djelo je Nasilje u obitelji.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 26 KD su počinili poznati počinitelji dok su 6 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 3 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 28 osoba zbog počinjena KD od čega je 7 povratnika u vršenju KD i 3 malodobnika, dok je 10 osoba lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na prošli mjesec za 2 prekršaja (s 23 na 21) dok je u odnosu na listopad 2021. godine povećan za 9 prekršaja (s 12 na 21). Evidentirano je ukupno 20 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjen 21 prekršaj.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 13 prekršaja, na području općine Odžak 8 prekršaja dok na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti jedan prekršaj protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika (8 prekršaja), na ulici (12 prekršaja), ponedjeljkom (5 prekršaja) u vremenu od 06,00 do 14,00 sati (8 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 20 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 28 prometnih nezgoda što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 11 nezgoda (s 17 na 28), a u odnosu na listopad 2021. godine za 4 nezgode (s 24 na 28). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 14, na području Odžaka njih 12, dok su se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 prometne nezgode. Tijekom mjeseca listopada 2022. godine nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti u prethodnom mjesecu niti u listopadu 2021. godine. Tijekom izvještajnog perioda nije bilo teško ozlijeđenih osoba što je u odnosu na prethodni mjesec umanjenje za 2 teško ozlijeđene osobe, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine umanjenje za 1 teško ozlijeđenu osobu. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 12 što predstavlja povećanje u odnosu na oba usporedna razdoblja i to za 5 lakše ozlijeđenih osoba. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 50550,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je nepropisna vožnja unatrag dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno su kontrolirana 2092 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 1893 vozila, a u istom periodu prošle godine 2707 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je ukupno 1299 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 980 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno 845 prekršaja, na području Odžaka 326 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 128. Iz prometa je isključeno 28 vozila i 40 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju, a vozila zbog ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 1067.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca listopada 2022 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 1 predstavku na postupanje protiv policijskih službenika koja je u postupku rješavanja. Policijski službenici su prema građanima ukupno 5 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima. Vršili su pratnje i osiguranja štićenih osoba, pratnju i osiguranje izbornog materijala te osiguranje na biračkim mjestima. Vršena je provedba gađanja iz službenog oružja svih policijskih službenika kao i asistencija službenicima zatvorske policije prilikom izvođenja gađanja na strelištu.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno su osigurana 42 javna okupljanja te su legitimirane 94 nepoznate osobe. Tijekom mjeseca listopada 2022. godine ukupno je oduzeto 54 različita predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.). Uprava policije je provela i osiguranje Općih izbora 2022 godine.

  Tijekom mjeseca listopada 2022. godine na području Županije Posavske nisu zatečeni migranti.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 792 obilaska ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom nisu evidentirali prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec listopad 2022. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti