Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec listopad 2023. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.
  KRIMINALITET
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirana su 23 kaznena djela što je smanjenje broja obrađenih KD u odnosu na oba usporedna razdoblja za 9 kaznenih djela (s 32 na 23).
  Naknadna otkrivenost je smanjena u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 65,28%, a u odnosu na listopad 2022. godine za 27,78. Ukupna razriješenost je također umanjena u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu prethodni mjesec za 24,19%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 21,07%. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Ukupna razriješenost je 69,56%, dok je u prethodnom mjesecu bila 93,75%, a u istom mjesecu prošle godine 90,63%. Najčešće prijavljivano kazneno djelo je Nasilje u obitelji.
  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 14 KD su počinili poznati počinitelji dok su 9 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 2 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 15 osoba zbog počinjena KD od čega su 3 povratnika u vršenju KD i jedan malodobnik dok su 4 osobe lišene slobode do 24 sata.
  JAVNI RED I MIR
  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan u odnosu na prošli mjesec za 2 (s 17 na 19) dok je u odnosu na listopad 2022. godine umanjen za 2 (s 21 na 19). Evidentirano je ukupno 16 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 19 prekršaja.
  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 16 prekršaja, na području općine Odžak 3 prekršaja dok na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti jedan prekršaj protiv javnog reda i mira.
  Javni red i mir je najčešće narušavan vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika (8 prekršaja), na ulici (13 prekršaja), nedjeljom (5 prekršaja) u vremenu od 06,00 do 14,00 sati (8 prekršaja).
  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 15 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.
  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije Posavske se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.
  Ukupno je zabilježeno 26 prometnih nezgoda što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 8 nezgoda (s 18 na 26), a umanjenje u odnosu na listopad 2022. godine za 2 nezgode (s 28 na 26). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 14, na području Odžaka njih 11, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 prometna nezgoda. Tijekom mjeseca listopada 2023. godine nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti u oba usporedna razdoblja. Tijekom izvještajnog perioda teško ozlijeđene su 2 osobe kao i u prethodnom mjesecu dok u istom mjesecu prošle godine nije bilo teško ozlijeđenih osoba. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 7 što predstavlja povećanje u odnosu na prošli mjesec za 2 lakše ozlijeđene osobe, a umanjenje u odnosu su listopad 2022. godine za 5 teško ozlijeđenih osoba. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 40.800,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina dok su vozači osobnih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.
  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 2925 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2880 vozila, a u istom periodu prošle godine 2092 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je ukupno 1198 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 797 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 682 prekršaja, na području Odžaka 391 prekršaj, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 125. Iz prometa je isključeno po 27 vozila i vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 940.
  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom mjeseca listopada 2023 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 2 predstavke na postupanje protiv policijskih službenika koje su obje u postupku odlučivanja. Policijski službenici su prema građanima ukupno 3 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su bila opravdana.
  OSTALE AKTIVNOSTI
  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su sudjelovali u provedbi operativne akcije pojačane kontrole prometa. Vršili su pratnje i osiguranja štićenih osoba.
  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“ kao i preventivna kampanja „Poštuj život, ne oružje“ te su provedene po jedna lokalna i županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.
  Ukupno je osigurano 47 javnih okupljanja te je legitimirano 120 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca listopada 2023. godine ukupno su oduzeta 34 različita predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).
  Tijekom mjeseca listopada 2023. godine zabilježeno je postupanje službenika Uprave policije MUP-a Županije Posavske prema 6 migranata.
  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec listopad 2023. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti