Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec prosinac 2020. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je uvećanje broja obrađenih KD u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 17 (s 20 na 37), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 35 (s 2 na 37). Naknadna otkrivenost je smanjena u odnosu na oba komparativna razdoblja i to za prošli mjesec za 23,33%, te u odnosu na isti mjesec prošle godine za 40%. Ukupna razriješenost je također smanjena u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 11,62%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 21,62%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 67 (s 17 na 84), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 51 (s 33 na 84). Ova povećanja se u najvećoj mjeri odnose na nepoštivanje odredbi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba na javnim mjestima od 23,00 do 05,00 sati.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda evidentno je uvećanje broj nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 4 (s 15 na 19), te umanjenje u odnosu na isti mjesec prošle godine za 8 (s 27 na 19). Za razliku od prošlog mjeseca, kada je jedna osoba smrtno stradala, u prosincu 2020. godine nije bilo smrtno stradalih osoba, kao niti u prosincu 2019. godine. Teško ozlijeđene su četiri osobe što je u odnosu na prošli mjesec uvećanje za jednu osobu, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je jednak broj teško ozlijeđenih. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 8 što je umanjenje u odnosu na prošli mjesec za 3 osobe, i umanjenje u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1 osobu. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 13.200,00 konvertibilnih maraka.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 37 prijava kaznenih djela, što je za 17 KD više u odnosu na prethodni mjesec ove godine, dok su u istom razdoblju prošle godine obrađena 2 kaznena djela. Ukupna razriješenost je 78,38%, dok je u prethodnom mjesecu bila 90%, a u istom mjesecu prošle godine 100%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo „Teška krađa“.

  JAVNI RED I MIR

  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 84 prekršaja, a u prethodnom mjesecu 17 prekršaja, dok je u prosincu 2019. godine evidentirano i obrađeno 33 prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je evidentirano 43 prekršaja, na području općine Odžak 35, dok je na području općine Domaljevac-Šamac evidentirano 6 prekršaja protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava na ulici (81 prekršaj), subotom (18 prekršaja) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (75 prekršaja).

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Tijekom praćenog perioda evidentirano je 19 prometnih nezgoda. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 12, na području Odžaka njih 6, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 1999 vozila dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 1650 vozila, a u istom periodu prošle godine je kontrolirano 2621 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 428 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 231 prekršaj za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 276 prekršaja u Odžaku je otkriveno 111 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 41. Iz prometa je isključeno 15 vozača i 4 vozila. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 325.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca prosinca 2020 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 2 prijava na postupanje, kod kojih je postupak u tijeku rješavanja. Tijekom studenog Postrojba je razriješila dvije predstavke iz prethodnog razdoblja i to na način da su obje predstavke bez dovoljno dokaza.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su pružali asistenciju djelatnicima Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte naše znakove“. Ukupno je osigurano 3 javna okupljanja i legitimirana 91 nepoznata osoba.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su zatekli 5 osoba koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji protiv kojih su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili prekoračenje djelatnog vremena kod 4 ugostiteljska objekata.

  Tijekom izvještajnog perioda, na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske, policijski službenici su zatekli ukupno 7 migranta prema kojima su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec prosinac 2020. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti