Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec prosinac 2022. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 21 kazneno djelo što predstavlja smanjenje broja obrađenih KD u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 8 (s 29 na 21), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 15 (s 36 na 21).

  Naknadna otkrivenost je smanjena u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 16,92%, a u odnosu na prosinac 2021 godine za 9,56%. Ukupna razriješenost je umanjena odnosu na prošli mjesec za 8,7 %, a povećana u odnosu na isti mjesec prošle godine za 0,4 %. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 80,95%, dok je u prethodnom mjesecu bila 89,65%, a u istom mjesecu prošle godine 8,55%. Najčešće prijavljivana kaznena djela su Krađa, Prijevara i Nasilje u obitelji.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 11 KD su počinili poznati počinitelji dok su 10 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 6 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 17 osoba zbog počinjena KD od čega su 2 povratnika u vršenju KD i 2 malodobnika dok su 4 osoba lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan u odnosu na prošli mjesec za 14 prekršaja (s 13 na 27) dok je u odnosu na prosinac 2021. godine umanjen za 2 prekršaja (s 29 na 27). Evidentirano je ukupno 25 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 27 prekršaja.

  Od ukupnog broja zabilježenih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 12 prekršaja, na području općine Odžak 14 prekršaja dok je na području općine Domaljevac-Šamac evidentiran 1 prekršaj protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan prosjačenjem (11 prekršaja), na ulici (25 prekršaja), subotom (9 prekršaja) u vremenu od 06,00-14,00 sati (13 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 27 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 17 prometnih nezgoda što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 2 nezgode (s 15 na 17), a umanjenje u odnosu na prosinac 2021. godine za 5 nezgoda (s 22 na 17). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 8, na području Odžaka njih 7 dok su se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 prometne nezgode. Tijekom mjeseca prosinca 2022. godine nije bilo smrtno stradalih osoba, dok je u prošlom mjesecu smrtno stradala 1 osoba, a u prosincu 2021. godine nije bilo smrtno stradalih osoba. Tijekom izvještajnog perioda nije bilo teško ozlijeđenih osoba što je u odnosu na oba usporedna razdoblja umanjenje, i to u odnosu na prošli mjeseca za 1 teško ozlijeđenu osobu a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3 teško ozlijeđene osobe. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 3 što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodni mjesec za 1 lakše ozlijeđenih osoba dok je u odnosu na prosinac 2021. godine isti broj lakše ozlijeđenih osoba. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 24.800,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 1639 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 1710 vozila, a u istom periodu prošle godine 2444 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je ukupno 930 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 629 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno 707 prekršaja, na području Odžaka 187 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 36. Iz prometa je isključeno 16 vozila i 20 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog alkoholiziranosti, a vozila zbog ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 737.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca prosinca 2022 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 1 predstavku na postupanje protiv policijskih službenika koja je u postupku rješavanja. Nije bilo uporaba sredstava prinude prema građanima od strane policijskih službenika.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima. Vršili su pratnje i osiguranja štićenih osoba kao i pratnju kovid cjepiva.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 8 javnih okupljanja te su legitimirane 123 nepoznate osobe. Tijekom prosinca 2022. godine ukupno je oduzeto 70 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  Tijekom mjeseca prosinca 2022 godine na području Županije Posavske kontrolirano je 10 migranata.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 927 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su evidentirali prekoračenja djelatnog vremena kod 1 ugostiteljskog objekata o čemu su obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec prosinac 2022 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti