Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec rujan 2022. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 29 kaznenih djela što je smanjenje broja obrađenih KD u odnosu na prethodni mjesec za 2 (s 31 na 29), a povećanje u odnosu na isti mjesec prošle godine za 11 (s 18 na 29).

  Naknadna otkrivenost je neznatno umanjena u odnosu na oba komparativna razdoblja i to za 0,48%. Ukupna razriješenost je umanjena u odnosu na prošli mjesec za 4,34%, a povećana u odnosu na isti mjesec prošle godine za 4,98%. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 82,75%, dok je u prethodnom mjesecu bila 87,09%, a u istom mjesecu prošle godine 77,77%. Najčešće prijavljivana kaznena djela su Ugrožavanje sigurnosti i krađa.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 13 KD su počinili poznati počinitelji dok su 16 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 11 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno su prijavljene 22 osobe zbog počinjena KD od čega je 8 povratnika u vršenju KD dok je 6 osoba lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na prošli mjesec za 7 (s 30 na 23) dok je u odnosu na rujan 2021. godine povećan za 18 (s 5 na 23). Evidentirano je ukupno 19 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima su počinjena 23 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 11 prekršaja, na području općine Odžak 12 prekršaja dok na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti jedan prekršaj protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan naročito drskim ponašanjem (7 prekršaja), na ulici (16 prekršaja), utorkom (6 prekršaja) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (9 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 19 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 17 prometnih nezgoda što predstavlja umanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 23 nezgode (s 40 na 17), a povećanje u odnosu na rujan 2021 godine za 4 nezgode (s 13 na 17). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 13, na području Odžaka njih 3, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 prometna nezgode. Tijekom mjeseca rujna 2022. godine nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti u prethodnom mjesecu niti u rujnu 2021. godine. Tijekom izvještajnog perioda teško ozlijeđene su 2 osobe što je u odnosu na prethodni mjesec umanjenje za 2 teško ozlijeđene osobe, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine povećanje za 1 teško ozlijeđenu osobu. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 7 što predstavlja povećanje u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 1 lakše ozlijeđenu osobu, a u odnosu su rujan 2021. godine za 4 teško ozlijeđene osobe. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 17.900,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 1893 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 1947 vozila, a u istom periodu prošle godine 2806 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkrivena su ukupno 1033 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 789 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 630 prekršaja, na području Odžaka 316 prekršaj, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 87. Iz prometa je isključeno 21 vozilo i 27 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 812.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca rujna 2022 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 2 predstavke na postupanje protiv policijskih službenika koje su u postupku rješavanja. Policijski službenici su prema građanima ukupno 2 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima. Vršili su pratnje i osiguranja štićenih osoba.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 28 javnih okupljanja te je legitimirano 119 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca rujna 2022. godine ukupno je oduzeto 50 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  Tijekom mjeseca rujna 2022. godine na području Županije Posavske nisu zatečeni migranti.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 759 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom nisu evidentirali prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec rujan 2022. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti