Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec siječanj 2021. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je umanjenje broja obrađenih KD u odnosu na prethodni mjesec za 4 (s 37 na 33), a u odnosu na isti mjesec prošle godine uvećanje za 12 (s 21 na 33). Naknadna otkrivenost je jednaka u odnosu na prošli mjesec, a uvećana u odnosu na isti mjesec prošle godine za 6,2%. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 3,43%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 15,11%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na prošli mjesec za 41 (s 84 na 43), a povećan u odnosu na isti mjesec prošle godine za 31 (s 12 na 43). Evidentirano je ukupno 41 slučaj narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 43 prekršaja.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda evidentno je umanjenje broj nezgoda u odnosu na oba usporedne razdoblja i to prošli mjesec za 4 (s 19 na 15), te u odnosu na isti mjesec prošle godine za 6 (s 21 na 15). Tijekom mjeseca siječnja nije bilo smrtno stradalih osoba, kao niti u usporednim mjesecima. Teško ozlijeđena je jedna osoba što je u odnosu na prošli mjesec umanjenje za tri osobe, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je uvećanje za jednu osobu. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 3 što je umanjenje u odnosu na prošli mjesec za 5 osoba, i umanjenje u odnosu na isti mjesec prošle godine za 4 osobe. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 24.200,00 konvertibilnih maraka.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađene su 33 prijave kaznenih djela, što je za 4 KD manje u odnosu na prethodni mjesec ove godine, dok je u istom razdoblju prošle godine obrađeno 21 kazneno djela, odnosno 12 KD manje u odnosu na ovaj mjesec. Ukupna razriješenost je 81,81%, dok je u prethodnom mjesecu bila 78,38%, a u istom mjesecu prošle godine 66,7%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Teška krađa“.

  JAVNI RED I MIR

  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 43 prekršaja, a u prethodnom mjesecu 84 prekršaja, dok je u siječnju 2020 godine evidentirano i obrađeno 12 prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je evidentirano 15 prekršaja, na području općine Odžak 26, dok su na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 2 prekršaja protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava na ulici (36 prekršaj), subotom (16 prekršaja) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (32 prekršaja).

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Tijekom praćenog perioda evidentirano je 15 prometnih nezgoda. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 8, na području Odžaka njih 6, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2192 vozila dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 1999 vozila, a u istom periodu prošle godine je kontrolirano 2573 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 418 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 177 prekršaj za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 249 prekršaja, na području Odžaku je otkriveno 157 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 12. Iz prometa je isključeno 10 vozača i 8 vozila. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 319.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca siječnja 2021 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske nije zaprimila niti jednu predstavku na postupanje protiv policijskih službenika. Tijekom siječnja Postrojba je razriješila 4 predstavke iz prethodnog razdoblja i to, 2 su bile neutemeljene, jedna predstavka bez dovoljno dokaza i u jednom slučaju je postupak obustavljen.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su pružali asistenciju službenicima kriminalističke policije prilikom pretraga. Vršili su osiguranje štićenih osoba koje su boravile na području Županije Posavske, te su poduzimali mjere i radnje u vezi s migrantima. U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte naše znakove“. Ukupno je osigurano 3 javna okupljanja i legitimirane su 83 nepoznate osobe.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili prekoračenje djelatnog vremena kod 2 ugostiteljska objekata.

  Tijekom izvještajnog perioda, na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske, policijski službenici su zatekli ukupno 32 migranta prema kojima su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec siječanj 2021 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti