Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec siječanj 2023. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 29 kaznenih djela što predstavlja povećanje broja obrađenih KD u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 8 (s 21 na 29), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 12 (s 17 na 29).

  Naknadna otkrivenost je smanjena u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 35%, a u odnosu na siječanj 2022 godine za 25%. Ukupna razriješenost je umanjena odnosu na prošli mjesec za 1,64 %, a povećana u odnosu na isti mjesec prošle godine za 14,61 %. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 79,31%, dok je u prethodnom mjesecu bila 80,95%, a u istom mjesecu prošle godine 64,70%. Najčešće prijavljivana kaznena djela su Oštećenje tuđe stvari i Laka tjelesna ozljeda.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 21 KD su počinili poznati počinitelji dok su 8 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 2 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 25 osoba zbog počinjena KD od čega su 2 povratnika u vršenju KD dok je 7 osoba lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na prošli mjesec za 21 prekršaj (s 27 na 6) dok je u odnosu na siječanj 2022. godine isti broj prekršaja protiv javnog reda i mira. Evidentirano je ukupno 6 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 6 prekršaja.

  Od ukupnog broja zabilježenih prekršaja na području grada Orašja su zabilježena 2 prekršaja, na području općine Odžak 4 prekršaja dok je na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti jedan prekršaj protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan naročito drskim ponašanjem i omalovažavanje policijskih službenika (po 2 prekršaja), na ulici (6 prekršaja), nedjeljom (3 prekršaja) u vremenu od 14,00-22,00 sati (6 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 6 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 17 prometnih nezgoda što je predstavlja isti broj prometnih nezgoda kao i prošli mjesec, a povećanje u odnosu na siječanj 2022 godine za 5 nezgoda (s 12 na 17). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 10, na području Odžaka njih 6 dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 prometna nezgoae. Tijekom mjeseca siječnja 2023. godine nije bilo smrtno stradalih osoba, kao niti u prošlom mjesecu, dok je u siječnju 2022. godine smrtno stradala 1 osoba. Tijekom izvještajnog perioda nije bilo teško ozlijeđenih osoba kao niti prošli mjesec, dok je u istom mjesecu prošle godine bila 1 teško ozlijeđena osoba. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 2 što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodni mjesec za 1 lakše ozlijeđenih osoba, a u odnosu na siječanj 2022. godine je isti broj lakše ozlijeđenih osoba. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 21.750,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 1816 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 1639 vozila, a u istom periodu prošle godine 2583 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je ukupno 909 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 676 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno 664 prekršaja, na području Odžaka 198 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 47. Iz prometa je isključeno 17 vozila i 19 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog alkoholiziranosti, a vozila zbog ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 743.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca siječnja 2023. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 2 predstavke na postupanje protiv policijskih službenika od kojih je 1 utemeljena, a 1 je u postupku rješavanja. Policijski službenici su prema građanima ukupno 2 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su sva bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima. Vršili su pratnje i osiguranja štićenih osoba.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 5 javnih okupljanja te je legitimirane 119 nepoznatih osoba. Tijekom siječnja 2023. godine ukupno su oduzeta 64 različita predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  Tijekom mjeseca siječnja 2023. godine na području Županije Posavske kontrolirano je 17 migranata.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 751 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom nisu evidentirali prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec siječanj 2023. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti