Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec srpanj 2023. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 12 kaznenih djela što je smanjenje broja obrađenih KD u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 18 (s 30 na 12), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1 (s 13 na 12).

  Naknadna otkrivenost je povećana u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 15%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 35%. I ukupna razriješenost je također povećana u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 5%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 14,74%. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 91,66%, dok je u prethodnom mjesecu bila 86,66%, a u istom mjesecu prošle godine 76,92%. Najčešće prijavljivano kazneno djelo je krivotvorenje isprave.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 8 KD su počinili poznati počinitelji dok su 4 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 3 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 12 osoba zbog počinjena KD od čega su 4 povratnik u vršenju KD te su 4 osobe lišene slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 5 (s 18 na 23) dok je u odnosu na srpanj 2022. godine povećan za 6 (s 17 na 23). Evidentirano je ukupno 19 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima su počinjena 23 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 10 prekršaja, na području općine Odžak 9 prekršaja dok su na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 4 prekršaj protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika (6 prekršaja), na ulici (16 prekršaja), subotom (6 prekršaja) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (13 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 22 osobe u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 25 prometnih nezgoda što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 11 nezgoda (s 14 na 25), a u odnosu na srpanj 2022. godine za 7 nezgoda (s 18 na 25). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 17, na području Odžaka njih 5, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 3 prometne nezgode. Tijekom mjeseca srpnja 2023. godine smrtno stradala je 1 osoba dok u oba komparativna mjeseca nije bilo smrtno stradalih u prometu. Tijekom izvještajnog perioda teško ozlijeđena je 1 osoba što predstavlja isti broj teško ozlijeđenih kao i u oba usporedna razdoblja. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 7 što predstavlja povećanje u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 2 lakše ozlijeđene osobe, a u odnosu na srpanj 2022. godine uvećanje za 4 osobe. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 14100,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 2752 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2513 vozila, a u istom periodu prošle godine 2430 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriven je ukupno 1101 prekršaj prikazan kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 740 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 690 prekršaja, na području Odžaka 362 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 40. Iz prometa su isključena 22 vozila i 41 vozač. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju, a vozila iz ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 818.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca srpnja 2023. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske nije zaprimila niti jednu predstavku na postupanje protiv policijskih službenika. Policijski službenici su prema građanima ukupno 1 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koje je bilo opravdano.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima. Pružali su asistenciju drugim organizacijskim postrojbama pri provođenju službenih radnji.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te je provedena jedna županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 5 javnih okupljanja te je legitimirano 105 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca srpnja 2023. godine ukupno je oduzeto 37 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  Tijekom mjeseca srpnja 2023. godine nisu zabilježena postupanja službenika Uprave policije MUP-a Županije Posavske prema migrantima.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec srpanj 2023. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti