Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec studeni 2020. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je uvećanje broja prijavljenih KD u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 2 (s 18 na 20), te je smanjen broj u odnosu na prethodni mjesec ove godine za 3 (s 23 na 20). Naknadna otkrivenost je povećana u odnosu na oba komparativna razdoblja i to za prošli mjesec za 21,8%, te u odnosu na isti mjesec prošle godine za 33,33 %. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na oba usporedna razdoblja i to za prošli mjesec za 11,74%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1,12%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 8 (s 9 na 17), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 10 (s 7 na 17).

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda evidentno je umanjen broj nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 3 (s 18 na 15), a uvećan u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3 (s 12 na 15). Za razliku od prošlog mjeseca i studenog 2019. godine, kada nije bilo smrtno stradali, u studenom 2020. godine je jedna osoba smrtno stradala. Teško ozlijeđene su tri osobe što je u odnosu na prošli mjesec uvećanje za 2 osobe, a u odnosu na isti mjesec prošle godine uvećanje je za 1 osobu. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 5 što je uvećanje u odnosu na prošli mjesec za jednu osobu, te uvećanje u odnosu na isti mjesec prošle godine za 4 osobe. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 15.000,00 konvertibilnih maraka.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 20 prijava kaznenih djela, što je za 3 KD manje u odnosu na prethodni mjesec ove godine, dok je u istom razdoblju prošle godine obrađeno 18 kaznenih djela. Ukupna razriješenost je 90%, dok je u prethodnom mjesecu bila 78,26%, a u istom mjesecu prošle godine 88,88%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“.

  JAVNI RED I MIR

  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 17 prekršaja, a u prethodnom mjesecu 9 prekršaja, dok je u listopadu 2019. godine evidentirano i obrađeno 7 prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je evidentirano 7 prekršaja, na području općine Odžak 6, dok je na području općine Domaljevac-Šamac evidentirano 4 prekršaji protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava na ulici (10 prekršaja), nedjeljom (5 prekršaja) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (13 prekršaja).

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Tijekom praćenog perioda evidentirano je 15 prometnih nezgoda. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 10, na području Odžaka njih 3, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 nezgode. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 1650 vozila dok je prethodnom mjesecu kontrolirano 2902 vozila, a u istom periodu prošle godine je kontrolirano 3245 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 409 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 138 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 262 prekršaja u Odžaku je otkriven 121 prekršaj, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 26. Iz prometa je isključeno 12 vozača i 8 vozila. Vozači su najčešće isključivani zbog ostalih razloga a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 294.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca studenog 2020. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 3 prijava na postupanje, od kojih je kod jedna prijave obustavljen postupak zbog nedostatka dokaza, a za dvije prijave je postupak u tijeku rješavanja. Tijekom studenog Postrojba je razriješila dvije predstavke iz prethodnog razdoblja i to na način da su obje predstavke bez dovoljno dokaza.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda provedena je jedna lokalna akcija pojačane kontrole prometa, a u tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte naše znakove“. Ukupno je osigurano 28 javnih okupljanje i legitimirano 46 nepoznatih osoba.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su zatekli 5 osoba koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji protiv kojih su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje rada ugostiteljska objekata.

  Tijekom izvještajnog perioda, na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske, policijski službenici su zatekli ukupno 32 migranta prema kojima su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec studeni 2020. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti