Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec studeni 2021. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirana su 23 kaznena djela što je povećanje broja obrađenih KD u odnosu na oba komparativna razdoblja, u odnosu na prethodni mjesec za 6 (s 17 na 23), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3 (s 20 na 23).

  Naknadna otkrivenost je 75% što predstavlja povećanje u odnosu na prošli mjesec za 8,34%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjenje za 8,33%. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na prošli mjesec za 4,6%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine je umanjena za 3,05%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 86,95%, dok je u prethodnom mjesecu bila 82,35%, a u istom mjesecu prošle godine 90%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 11 KD su počinili poznati počinitelji dok su 12 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 9 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno su prijavljene 24 osobe zbog počinjena KD od čega su 3 malodobnika, 2 povratnika u vršenju KD, dok je 8 osoba lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je smanjen u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 1 (s 12 na 11), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 6 (s 17 na 11). Evidentirano je ukupno 11 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 12 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je zabilježeno 6 prekršaja, na području općine Odžak 5, dok na području općine Domaljevac-Šamac nisu evidentirani prekršaji protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan neovlaštenim prikupljanjem dragovoljnih prihoda bez odobrenja ovlaštenog tijela općine (3 prekršaja), utorkom i petkom (po 3 prekršaja) u vremenu od 14,00 do 22,00 sata (5 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 10 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 14 prometnih nezgoda što predstavlja smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 10 nezgoda (s 24 na 14), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1 nezgodu (sa 15 na 14). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 10, do su se na području Odžaka i općine Domaljevac-Šamac dogodile po 2 prometne nezgode. Tijekom mjeseca studenog 2021. godine nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti u oba usporedna razdoblja. U studenom 2021. godine nije bilo niti teško ozlijeđenih osoba što je u odnosu na prošli mjesec smanjenje za 1 teško ozlijeđenu osobu, a u odnosu na isti mjesec 2020. godine je smanjenje za 3 teško ozlijeđene osobe. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 4 što je smanjenje u odnosu na prošli mjesec za 3 osobe (s 7 na 4), kao i u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1 osobu (s 5 na 4). U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 9.100,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzroci nastanka prometnih nezgoda su radnja s vozilom i neprilagođena brzina, dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2418 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2707 vozila, a u istom periodu prošle godine 1650 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 1029 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 760 prekršaj za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 765 prekršaj, na području Odžaku 224 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 40. Iz prometa je isključeno 12 vozila i 16 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 799.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca studenog 2021. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske nije zaprimila niti jednu predstavku na postupanje protiv policijskih službenika. Policijski službenici su prema građanima ukupno 6 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su sva bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole u noćnim satima. Pružali su asistenciju službenicima kriminalističke policije prilikom pretraga objekata i asistenciju u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno su osigurana 23 javna okupljanja, te je legitimirano 160 nepoznatih osobe. Tijekom mjeseca studenog 2021. godine ukupno su oduzeta 33 različita predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca i dr.). Kontrolirana su ukupno 24 migranta koji su zatečeni na području Županije Posavske.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 516 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 1516 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje djelatnog vremena.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec studeni 2021 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti