Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec studeni 2022. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 29 kaznenih djela što prestavlja smanjenje broja obrađenih KD u odnosu na prethodni mjesec za 3 (s 32 na 29), a uvećanje u odnosu na isti mjesec prošle godine za 6 (s 23 na 29).

  Naknadna otkrivenost je povećana u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 26,92%, a u odnosu na studeni 2021 godine za 1,92%. Ukupna razriješenost je umanjena odnosu na prošli mjesec za 0,98 %, a povećana u odnosu na isti mjesec prošle godine za 2,72 %. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 89,65%, dok je u prethodnom mjesecu bila 90,63%, a u istom mjesecu prošle godine 86,95%. Najčešće prijavljivano kazneno djelo je Krađa.
  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 16 KD su počinili poznati počinitelji dok su 13 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 10 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 30 osoba zbog počinjena KD od čega je 13 povratnika u vršenju KD dok je 10 osoba lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na prošli mjesec za 8 prekršaja (s 21 na 13) dok je u odnosu na studeni 2021. godine povećan za 2 prekršaja (s 11 na 13). Evidentirano je ukupno 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 13 prekršaja.

  Od ukupnog broja zabilježenih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 7 prekršaja, na području općine Odžak 5 prekršaja dok je na području općine Domaljevac-Šamac evidentiran 1 prekršaj protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika (5 prekršaja), na ulici (9 prekršaja), subotom i nedjeljom (po 4 prekršaja) u vremenu od 14,00-22,00 sati (7 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 13 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.
  Ukupno je zabilježeno 15 prometnih nezgoda što predstavlja smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 13 nezgoda (s 28 na 15), a povećanje u odnosu na studeni 2021 godine za 1 nezgodu (s 14 na 25). Nezgode su se najčešće događale na području Odžaka njih 7, na području Orašja njih 6 dok su se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 prometne nezgode. Tijekom mjeseca studenog 2022. godine smrtno stradala je 1 osoba, dok u oba usporedna mjeseca nije bilo smrtno stradalih osoba. Tijekom izvještajnog perioda 1 osoba je teško ozlijeđena što je u odnosu na oba usporedna razdoblja povećanje za 1 teško ozlijeđenu osobu. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 4 što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodni mjesec za 8 lakše ozlijeđenih osoba dok je u odnosu na studeni 2021 godine isti broj lakše ozlijeđenih osoba. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 18.300,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 1710 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2002 vozila, a u istom periodu prošle godine 2418 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je ukupno 874 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 648 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno 529 prekršaja, na području Odžaka 216 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 29. Iz prometa je isključeno 25 vozila i 21 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole, a vozila zbog ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 645.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca studenog 2022 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 1 predstavku na postupanje protiv policijskih službenika koja je u postupku rješavanja. Nije bilo uporaba sredstava prinude prema građanima od strane policijskih službenika.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima. Vršili su pratnje i osiguranja štićenih osoba kao i pratnju kovid cjepiva.
  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 21 javno okupljanje te je legitimirano 100 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca studenog 2022. godine ukupno je oduzeto 30 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  Tijekom mjeseca studenog 2022 godine na području Županije Posavske kontrolirano je 10 migranata.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 840 obilaska ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su evidentirali prekoračenja djelatnog vremena kod 1 ugostiteljskog objekata o čemu su obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec studeni 2022 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti