Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec svibanj 2022. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 21 kazneno djelo što je povećanje broja obrađenih KD u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 6 (s 15 na 21), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 8 (s 13 na 21).

  Naknadna otkrivenost je umanjena u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 62,5%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 12,5 %. Ukupna razriješenost je također smanjena u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 23,81%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 16,11%. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 76,19%, dok je u prethodnom mjesecu bila 100%, a u istom mjesecu prošle godine 92,30%. Najčešće su prijavljivana kaznena djela imovine (Teška krađa i Krađa).

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 13 KD su počinili poznati počinitelji dok su 8 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 3 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 18 osoba zbog počinjena KD od čega su 2 povratnika u vršenju KD dok su 4 osobe lišene slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 2 (s 15 na 13) i u odnosu na svibanj 2021. godine za 31 (s 44 na 13). Evidentirano je ukupno 13 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 13 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je zabilježeno 7 prekršaja, na području općine Odžak 6 prekršaja dok na području općine Domaljevac-Šamac nisu evidentirani prekršaji protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika (5 prekršaja), subotom i nedjeljom ( po 4 prekršaja) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (5 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 10 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 18 prometnih nezgoda što predstavlja smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 8 nezgoda (s 26 na 18) dok je u odnosu na svibanj 2021 godine isti broj nezgoda. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 9, na području Odžaka njih 7, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 prometne nezgode. Tijekom mjeseca svibnja 2022. godine smrtno stradala je jedna osoba dok u oba usporedna razdoblja nije bilo smrtno stradalih osoba. Tijekom izvještajnog perioda teško ozlijeđena je 1 osoba što je u odnosu na oba usporedna razdoblja smanjenje za 1 teško ozlijeđenu osobu. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 7, što predstavlja povećanje u odnosu na prošli mjesec za 4 lakše ozlijeđene osobe (s 3 na 7), dok je u istom mjesecu prošle godine bio jednak broj lakše ozlijeđenih osoba. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 18400,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 2197 vozila, dok su u prethodnom mjesecu kontrolirana 2393 vozila, a u istom periodu prošle godine 2767 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkrivena su ukupno 974 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 682 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 641 prekršaj, na području Odžaka 300 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 33. Iz prometa su isključena 24 vozila i 25 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole, a vozila iz ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 815.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca svibnja 2022 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 2 predstavke na postupanje protiv policijskih službenika od kojih je 1 utemeljena, a 1 neformalno razriješena. Policijski službenici su prema građanima ukupno 4 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima. Pružali su asistenciju policijskim službenicima PU Odžak i Orašje, te su vršili pratnju i osiguranje štićene osobe.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 40 javnih okupljanja te je legitimirano 109 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca svibnja 2022. godine ukupno je oduzeto 279 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 8 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 749 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su evidentirali prekoračenja djelatnog vremena kod ukupno 3 ugostiteljska objekta o čemu su službenim zabilješkama obavijesti Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec svibanj 2022 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti