Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec svibanj 2023. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 18 kaznenih djela što je smanjenje broja obrađenih KD u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 2 (s 20 na 18), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3 (s 21 na 18).

  Naknadna otkrivenost je povećana u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 16,67%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 12,5 %. Ukupna razriješenost je umanjena u odnosu na prošli mjesec za 2,23%, a povećana u odnosu na isti mjesec prošle godine za 1,58%. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 77,77%, dok je u prethodnom mjesecu bila 80%, a u istom mjesecu prošle godine 76,19%. Najčešće prijavljivana kaznena djela su „Oštećenje tuđe stvari“ i „Laka tjelesna ozljeda“.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 10 KD su počinili poznati počinitelji dok su 8 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 4 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 15 osoba zbog počinjena KD od čega je 6 povratnika u vršenju KD te je 6 osoba lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan u odnosu prošli mjesec za 1 (s 10 na 11), a umanjen u odnosu na isti mjesec prošle godine za 2 (s 13 na 11). Evidentirano je ukupno 9 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 11 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 9 prekršaja, na području općine Odžak 2 prekršaja dok na području općine Domaljevac-Šamac nisu evidentirani prekršaji protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan naročito drskim ponašanjem (3 prekršaja), ponedjeljkom (4 prekršaja) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (5 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 10 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježena 31 prometna nezgoda što predstavlja isti broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec te povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na isti mjesec prošle godine za 13 nezgoda (s 18 na 31). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 17, na području Odžaka njih 12, dok su se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 prometne nezgode. Tijekom mjeseca svibnja 2023. godine nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti u prethodnom mjesecu dok je u mjesecu svibnju 2022. godine smrtno stradala 1 osoba. U svibnju 2023 teško ozlijeđeno je 7 osoba što predstavlja povećanje broja ozlijeđenih osoba u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 5 teško ozlijeđenih osoba, a u odnosu na svibanj prošle godine za 6 teško ozlijeđenih osoba. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 10, što predstavlja povećanje u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 5 lakše ozlijeđenih osoba, a u odnosu na svibanj prošle godine za 3 lakše ozlijeđene osobe. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 44.500,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina, dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno su kontrolirana 1753 vozila, dok su u prethodnom mjesecu kontrolirana 2052 vozila, a u istom periodu prošle godine 2197 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je ukupno 830 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 628 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 587 prekršaja, na području Odžaka 225 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 18. Iz prometa su isključena 23 vozila i 18 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog ne posjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 637.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca svibnja 2023 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 1 predstavku na postupanje protiv policijskog službenika koja je u postupku rješavanja. Tijekom izvještajnog perioda nije bilo uporabe sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) prema građanima.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su izvršili dva osiguranja i pratnje VIP osoba na prostoru Županije Posavske te su pružili u 4 navrata asistenciju službenicima kriminalističke policije prilikom poduzimanja službenih radnji.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene jedna lokalna operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 37 javnih okupljanja te su legitimirane 72 nepoznate osobe. Tijekom mjeseca svibnja 2023. godine ukupno je oduzeto 267 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  Izvršili su i 899 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su utvrdili prekoračenja djelatnog vremena kod 1 ugostiteljskog objekta o čemu su obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec svibanj 2023. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti