Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec travanj 2022. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 15 kaznenih djela što je smanjenje broja obrađenih KD u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 12 (s 27 na 15), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3 (s 18 na 15).

  Naknadna otkrivenost je uvećana u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 40%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 25%. Ukupna razriješenost je također uvećana u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 14,82%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 11,12%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 100%, dok je u prethodnom mjesecu bila 85,18%, a u istom mjesecu prošle godine 88,88%. Najčešće su prijavljivana kaznena djela iz oblasti zlouporaba opojnih droga.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 10 KD su počinili poznati počinitelji dok su 5 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 5 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 15 osoba zbog počinjena KD od čega su 4 povratnika u vršenju KD i 1 malodobnik, dok su 4 osobe lišene slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je uvećan u odnosu na prošli mjesec za 3 (s 12 na 15), a smanjen u odnosu na isti mjesec prošle godine za 33 (s 48 na 15). Evidentirano je ukupno 15 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 15 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je zabilježeno 11 prekršaja, na području općine Odžak 3 prekršaja dok je na području općine Domaljevac-Šamac evidentiran 1 prekršaj protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan omalovažavanjem i vrijeđanjem policijskih službenika (8 prekršaja), četvrtkom (6 prekršaja) u vremenu od 06,00 do 14,00 sati (6 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 15 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 26 prometnih nezgoda što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 14 nezgoda (s 12 na 26), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 9 nezgoda (sa 17 na 26). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 15, na području Odžaka njih 11, dok se na području općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti jedna prometna nezgoda. Tijekom mjeseca travnja 2022. godine nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti u oba usporedna razdoblja. U travnju 2022 teško ozlijeđene su 2 osobe što je u odnosu na oba usporedna razdoblja uvećanje za 1 teško ozlijeđenu osobu. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 3, što predstavlja povećanje u odnosu na prošli mjesec za 3 lakše ozlijeđene osobe (s 0 na 3), dok je u istom mjesecu prošle godine bio jednak broj lakše ozlijeđenih osoba. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 38750,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda su ostali uzroci, dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno su kontrolirana 2393 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2745 vozila, a u istom periodu prošle godine 2421 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkrivena su ukupno 884 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 617 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 600 prekršaja, na području Odžaka 239 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 45. Iz prometa su isključena 24 vozila i 23 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 647.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca travnja 2022 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 3 predstavke na postupanje protiv policijskih službenika od kojih je 1 bez dovoljno dokaza, a 2 u postupku rješavanja. Policijski službenici su prema građanima ukupno jednom uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su izvršili osiguranje javnog okupljanja na prostoru Županije Posavske te su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima. Pružali su asistenciju u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva, također su pružili asistenciju službenicima FUP-a prigodom racije u Orašju, te su vršili pratnju i osiguranje štićene osobe.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 39 javna okupljanja te je legitimirano 127 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca travnja 2022. godine ukupno je oduzeto 199 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 15 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 1359 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekta.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec travanj 2022 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti