Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec travanj 2023. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 20 kaznenih djela što je povećanje broja obrađenih KD u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prethodni mjesec za 1 (s 19 na 20), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 5 (s 15 na 20).
  Naknadna otkrivenost je umanjena u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 16,67%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 66,67 %. Ukupna razriješenost je također umanjena u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 4,21%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 20%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Ukupna razriješenost je 80%, dok je u prethodnom mjesecu bila 84,21%, a u istom mjesecu prošle godine 100%. Najčešće prijavljivano kazneno djelo je „Oštećenje tuđe stvari“.
  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 14 KD su počinili poznati počinitelji dok su 6 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 2 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 16 osoba zbog počinjena KD od čega je 1 povratnik u vršenju KD i 1 policijski službenik, dok je 6 osobe lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu prošli mjesec za 3 (s 13 na 10), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 5 (s 15 na 10). Evidentirano je ukupno 10 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 10 prekršaja.
  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 5 prekršaja, na području općine Odžak 5 prekršaja dok na području općine Domaljevac-Šamac nisu evidentirani prekršaji protiv javnog reda i mira.
  Javni red i mir je najčešće narušavan prosjačenjem (3 prekršaja), nedjeljom (5 prekršaja) u vremenu od 06,00 do 14,00 sati (4 prekršaja).
  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 10 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.


  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.
  Ukupno je zabilježena 31 prometna nezgoda što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 17 nezgoda (s 14 na 31), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 5 nezgoda (s 26 na 31). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 23, na području Odžaka njih 7, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 prometna nezgoda. Tijekom mjeseca travnja 2023. godine nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti u oba usporedna razdoblja. U travnju 2023 teško ozlijeđene su 2 osobe što je u odnosu na prethodni mjesec uvećanje za 1 teško ozlijeđenu osobu, a isti broj teško ozlijeđenih u odnosu na travanj 2022 godine. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 5, što predstavlja povećanje u odnosu na oba komparativna razdoblja za 2 lakše ozlijeđene osobe. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 13.700,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina, dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.
  Tijekom izvještajnog perioda ukupno su kontrolirana 2052 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 3078 vozila, a u istom periodu prošle godine 2393 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriven je ukupno 831 prekršaj prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 596 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 528 prekršaja, na području Odžaka 251 prekršaj, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 62. Iz prometa su isključena 23 vozila i 25 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju, a vozila zbog ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 654.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca travnja 2023. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske zaprimila je 2 predstavke na postupanje protiv policijskih službenika koje su obje u postupku rješavanja. Tijekom izvještajnog perioda nije bilo uporabe sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) prema građanima.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su izvršili osiguranje javnog okupljanja na prostoru Županije Posavske te su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima.
  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene jedna lokalna operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.
  Ukupno je osigurano 45 javnih okupljanja te je legitimirano 89 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca travnja 2023. godine ukupno je oduzeto 28 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).
  Tijekom mjeseca travnja 2023. godine policijski službenici su kontrolirali 26 migranata.
  Izvršili su i 769 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su utvrdili prekoračenja djelatnog vremena kod 4 ugostiteljskih objekta o čemu su obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec travanj 2023. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti