Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-lipanj 2021. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je povećanje broja prijavljenih kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 23 (sa 94 na 117). Naknadna otkrivenost u odnosu na komparativno razdoblje je uvećana za 12,63%. I ukupna razriješenost u odnosu na usporedno razdoblja je uvećana za 7,59%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu na isto razdoblje prošle godine je uvećan za 48 prekršaja (sa 151 na 199). Povećanje se u dobroj mjeri odnosi na kršenje mjera naloženih od strane stožera (policijski sat, prekoračenje djelatnog vremena ugostiteljskih objekata i dr.)

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je uvećan broj prometnih nezgoda u odnosu na komparativno razdoblja za 25 prometnih nezgoda (sa 70 na 95). Smrtno stradalih nije bilo, za razliku od usporednog razdoblja kada je smrtno stradala jedna osoba, blago je povećan broj teško tjelesno ozlijeđenih osoba sa 8 na 9 i lakše ozlijeđenih osoba s 17 na 19.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je ukupno 117 kaznenih djela, a u istom razdoblju prošle godine 94 kaznena djela. Sveukupno je razriješeno 82,05%, a u kompariranom periodu 74,46% kaznenih djela. Naknadno je razriješeno 45 kaznenih djela koja su počinili nepoznati počinitelji odnosno 68,18 %, što predstavlja povećanje za 15 kaznenih djela u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je naknadno razriješeno 30 kaznenih djela ili 55,55 %. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo „Teška krađa“ i „Krađa“.

  JAVNI RED I MIR

  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 199 prekršaja, a u usporednom razdoblju 151 prekršaj. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje su evidentirano 102 prekršaja, na području općine Odžak 81 i na području općine Domaljevac-Šamac je evidentirano 16 prekršaja protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava na ulici (178), subotom(50) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (153).

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o prometnim nezgodama, broj istih u odnosu na usporedni period 2020 godine je uvećan za 25 nezgoda. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 95 prometnih nezgoda. U nezgodama nije bilo smrtno stradalih, dok je teško ozlijeđeno 9 sudionika, a lakše ozlijeđenih je 18 sudionika nezgoda. Tijekom istog perioda 2020 godine, smrtno stradao je jedan sudionik, teško ozlijeđenih je bilo 8 sudionika, a lakše ozlijeđenih je bilo 17. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 60, na području Odžaka njih 28, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodilo 7 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 16198 vozila dok je u istom periodu prošle godine kontrolirano 16121 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 4384 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 2546 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 2992 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 1272 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 120. Iz prometa je isključeno 96 vozača i 60 vozila. Vozači su najčešće isključivani zbog alkohola i ne posjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 3412.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom prvih šest mjeseci 2021 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 6 prijava na postupanje, od kojih je jedna neutemeljene, jedna utemeljene te će po istoj biti provedena unutarnja istraga, dvije prijave su bez dovoljno dokaza, jedna neformalno razriješena i jedna prijava čiji postupak je u tijeku rješavanja. Policijski službenici su u svom radu ukupno 16 puta uporabili sredstva prinude, i to po 8 puta prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda i mira i 8 puta kod uhićenja.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda provedeno je pet lokalnih i šest županijskih akcija pojačane kontrole prometa. Ukupno je osigurano 112 javnih okupljanje i legitimirana je 751 nepoznata osoba. Tijekom izvještajnog perioda ukupno je oduzeto 1390 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca i dr.), te 34 stabljike i 51 komad sjemena marihuane, kao i 1418,92 grama različitih opojnih droga

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno, od uvođenja mjere, vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su od izvršenih 7355 nadzora zatekli 4 osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji protiv kojih su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja radnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su izvršili 8434 nadzora i nisu utvrdili prekoračenje rada ugostiteljskih objekata.

  Tijekom izvještajnog perioda, na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske, policijski službenici su zatekli ukupno 69 migranata prema kojima su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za period siječanj-lipanj 2021. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti