Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-lipanj 2022. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 118 kaznenih djela što predstavlja povećanje broja obrađenih djela u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 1 djelo (s 117 na 118).
  Naknadna otkrivenost je 61,22 % što predstavlja smanjenje u odnosu na usporedno razdoblje za 6,96%. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na isto razdoblje 2021 godine za 1,84%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Ukupna razriješenost je 83,89%, dok je u prethodnoj godini bila 80,05%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Teška krađa“.
  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 69 djela su počinili poznati počinitelji dok su 49 djela počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 30 kaznenih djela koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 120 osoba zbog počinjena kaznenih djela od čega su 34 povratnika u vršenju djela, po jedan malodobnik i policijski službenik MUP-a ŽP, dok je 29 osoba lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na komparirano razdoblje prošle godine za 117 prekršaja (s 199 na 82). Evidentirano je ukupno 73 slučaja narušavanja javnog reda i mira u kojima su počinjena 82 prekršaja.
  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje su zabilježena 44 prekršaja, na području općine Odžak 34, dok su na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 4 prekršaja protiv javnog reda i mira.
  Javni red i mir je najčešće narušavan naročito drskim ponašanjem (25 prekršaja), četvrtkom (15 prekršaja) u vremenu od 06,00 do 14,00 sati (27 prekršaja).
  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 76 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.
  Ukupno su zabilježene 104 prometne nezgode što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na komparativno razdoblje za 9 nezgoda (s 95 na 104). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 58, na području Odžaka njih 39 i na području općine Domaljevac-Šamac se dogodilo 7 prometnih nezgoda. Tijekom prvih šest mjeseci 2022. godine smrtno stradala je 1 osoba dok u usporednom razdoblju nije bilo smrtno stradalih. Teško ozlijeđeno je 9 osoba što predstavlja isti broj u odnosu na komparativno razdoblje. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 19 dok je u istom razdoblju prošle godine bilo 18 lakše ozlijeđenih osoba. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina, dok su vozači osobnih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.
  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 14691 vozilo, dok je u usporednom razdoblju kontrolirano 16198 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 6248 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 3600 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja otkriveno je ukupno 4539 prekršaja, na području Odžaku 1548 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 161. Iz prometa je isključeno 136 vozila i 149 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 4827.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom prvih šest mjeseci 2022. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 6 predstavki na postupanje protiv policijskih službenika od kojih je 1 predstavka utemeljena, 1 neutemeljena, 2 bez dovoljno dokaza, 1 neformalno razriješena i 1 predstavka je u postupku obrade. Policijski službenici su prema građanima ukupno 8 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su sva bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole u noćnim satima. Pružali su asistenciju službenicima u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva, vršili su osiguranje štićenih osoba tijekom boravka na prostoru Županije Posavske kao i javnih okupljanja.
  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te je provedeno po 6 lokalnih i županijskih operativnih akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.
  Ukupno su osigurana 123 javna okupljanja te je legitimirano 812 nepoznatih osoba. Tijekom prvih šest mjeseci 2022. godine ukupno je oduzeto 680 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).
  Policijski službenici su tijekom prvih šest mjeseci 2022. godine ukupno kontrolirali 12 migranata na području Županije Posavske.
  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 3868 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.
  Izvršili su i 5351 obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su utvrdili prekoračenje djelatnog vremena kod 9 ugostiteljskih objekata o čemu su službenim zabilješkama obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-lipanj 2022. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti