Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-lipanj 2023. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 126 kaznenih djela što predstavlja povećanje broja obrađenih djela u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 8 djelo (s 118 na 126).

  Naknadna otkrivenost je 46,34% što predstavlja smanjenje u odnosu na usporedno razdoblje za 14,88%. Ukupna razriješenost je također umanjena u odnosu na isto razdoblje 2022. godine za 1,36%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 82,53%, dok je u prethodnoj godini bila 83,89%. Najčešće je prijavljivana kaznena djela su „Oštećenje tuđe stvari“ i „Laka tjelesna ozljeda“.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 85 djela su počinili poznati počinitelji dok su 41 djelo počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 19 kaznenih djela koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 114 osoba zbog počinjena kaznenih djela od čega je 30 povratnika u vršenju djela, jedan policijski službenik MUP-a ŽP, dok je 31 osoba lišena slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na komparirano razdoblje prošle godine za 8 prekršaja (s 82 na 74). Ukupno su evidentirana 64 slučaja narušavanja javnog reda i mira u kojima su počinjena 74 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području grada Orašja je zabilježena 41 prekršaj, na području općine Odžak 31, dok su na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 2 prekršaja protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika (20 prekršaja), petkom (15 prekršaja) u vremenu od 14,00 do 22,00 sata (32 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 66 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 114 prometne nezgode što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na komparativno razdoblje za 10 nezgoda (s 104 na 114). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 72, na području Odžaka njih 36 i na području općine Domaljevac-Šamac se dogodilo 6 prometnih nezgoda. Tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine smrtno stradale su 2 osobe dok je u usporednom razdoblju smrtno stradala 1 osoba. Teško ozlijeđeno je 11 osoba što predstavlja povećanje u odnosu na komparativno razdoblje za 2 teško ozlijeđene osobe. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 27 dok je u istom razdoblju prošle godine bilo 19 lakše ozlijeđenih osoba. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina, dok su vozači osobnih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 13878 vozilo, dok je u usporednom razdoblju kontrolirano 14691 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 6426 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 3810 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja otkriveno je ukupno 3757 prekršaja, na području Odžaku 1414 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 255. Iz prometa je isključeno 112 vozila i 144 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog ne posjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 4290.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 6 predstavki na postupanje protiv policijskih službenika od kojih su 2 predstavke utemeljene, 1 neutemeljena i 3 predstavke su u postupku obrade. Policijski službenici su prema građanima ukupno 9 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su sva bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole. Pružali su asistenciju drugim organizacijskim jedinicama Uprave policije MUP-a ŽP, vršili su osiguranje štićenih osoba tijekom boravka na prostoru Županije Posavske kao i javnih okupljanja.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te je provedeno po 6 lokalnih i županijskih operativnih akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 136 javnih okupljanja te su legitimirane 754 nepoznate osobe. Tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine ukupno je oduzeto 491 različit predmet (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  Policijski službenici su tijekom prvih šest mjeseci 2023. godine ukupno kontrolirali 49 migranata na području Županije Posavske.

  Izvršili su i 4296 obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su utvrdili prekoračenje djelatnog vremena kod 9 ugostiteljskih objekata o čemu su službenim zabilješkama obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-lipanj 2023. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti