Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-listopad 2022. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 191 kazneno djelo što predstavlja povećanje broja obrađenih djela u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 2 djela (s 189 na 191).

  Naknadna otkrivenost je 62,65 % što predstavlja smanjenje u odnosu na usporedno razdoblje za 2,69%. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na isto razdoblje 2021 godine za 2,28%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 83,76%, dok je u prethodnoj godini bila 81,48%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Laka tjelesna ozljeda“.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 108 djela su počinili poznati počinitelji dok su 83 djela počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 52 kaznena djela koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 185 osoba zbog počinjena kaznenih djela od čega je 50 povratnika u vršenju djela, 3 malodobnika i 2 policijska službenika MUP-a ŽP, dok su 43 osobe lišene slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je značajno umanjen u odnosu na komparirano razdoblje prošle godine i to za 78 prekršaja (s 230 na 152). Evidentirana su ukupno 133 slučaja narušavanja javnog reda i mira u kojima su počinjena 152 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 79 prekršaja, na području općine Odžak 69, dok su na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 4 prekršaja protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan naročito drskim ponašanjem (44 prekršaja), četvrtkom (25 prekršaja) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (49 prekršaja).
  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 142 osobe u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 179 prometnih nezgoda što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na komparativno razdoblje za 25 nezgoda (s 154 na 179). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 103, na području Odžaka njih 66 i na području općine Domaljevac-Šamac se dogodilo 10 prometnih nezgoda. Tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine smrtno stradala je 1 osoba kao i u usporednom razdoblju.

  Teško ozlijeđeno je 16 osoba što predstavlja povećanje u odnosu na komparativno razdoblje za 1 teško ozlijeđenu osobu. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 35 dok je u istom razdoblju prošle godine bila 31 lakše ozlijeđena osoba. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina, dok su vozači osobnih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 20961 vozilo, dok je u usporednom razdoblju kontrolirano 24471 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 9323 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 6705 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja otkriveno je ukupno 6330 prekršaja, na području Odžaku 2487 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 506. Iz prometa je isključeno 208 vozila i 231 vozač. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 7273.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 14 predstavki na postupanje protiv policijskih službenika od kojih je 7 predstavki utemeljenih, 1 neutemeljena, 3 bez dovoljno dokaza, 1 obustavljen postupak i 2 predstavke su u postupku obrade. Policijski službenici su prema građanima ukupno 10 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su sva bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole u noćnim satima. Pružali su asistenciju službenicima u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva, vršili su osiguranje štićenih osoba tijekom boravka na prostoru Županije Posavske kao i javnih okupljanja.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te je provedeno po 9 lokalnih i županijskih operativnih akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno su osigurana 193 javna okupljanja te je legitimirano 1139 nepoznatih osoba. Tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine ukupno je oduzeto 879 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  Policijski službenici su tijekom prvih devet mjeseci 2022. godine ukupno kontrolirali 106 migranata na području Županije Posavske.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 3923 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 7661 obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su utvrdili prekoračenje djelatnog vremena kod 9 ugostiteljskih objekata o čemu su službenim zabilješkama obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-listopad 2022. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti