Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-ožujak 2022. godinu

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirana su 62 kaznena djela što je smanjenje broja obrađenih djela u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 9 djela (s 71 na 62).

  Naknadna otkrivenost je 57,14 % što predstavlja smanjenje u odnosu na usporedno razdoblje za 8,76%. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na isto razdoblje 2021 godine za 1,77%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 80,64%, dok je u prethodnoj godini bila 78,87%. Najčešće su prijavljivano kazneno djelo je „Teška krađa“.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 34 djela su počinili poznati počinitelji dok su 28 djela počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 16 kaznenih djela koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 38 osoba zbog počinjena kaznenih djela od čega je 20 povratnika u vršenju djela i jedan policijski službenik MUP-a ŽP, dok je 15 osoba lišene slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na komparirano razdoblje prošle godine za 62 prekršaja (s 96 na 34). Evidentirano je ukupno 30 slučaja narušavanja javnog reda i mira u kojima su počinjena 34 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je zabilježeno 15 prekršaja, na području općine Odžak 17, dok su na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 2 prekršaja protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan prosjačenjem (11 prekršaja), utorkom (9 prekršaja) u vremenu od 06,00 do 14,00 sati (16 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 32 osobe u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježena 41 prometna nezgoda što predstavlja smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na komparativno razdoblje za 4 nezgode (s 45 na 41). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 23, na području Odžaka njih 15 i na području općine Domaljevac-Šamac se dogodilo 3 prometne nezgode. Tijekom prva tri mjeseca 2022. godine nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti u istom razdoblju 2021 godine, dok su teško ozlijeđene 3 osobe što predstavlja isti broj u odnosu na komparativno razdoblje. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 4 kao i u istom razdoblju prošle godine. Najčešći uzroci nastanka prometnih nezgoda su radnja s vozilom, dok su vozači osobnih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 7962 vozila, dok je u usporednom razdoblju kontrolirano 7898 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 3136 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 2145 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja otkriveno je ukupno 2209 prekršaja, na području Odžaku 736 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 191. Iz prometa je isključeno 59 vozila i 70 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 2314.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom prvog tromjesečja 2022. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 5 predstavki na postupanje protiv policijskih službenika od kojih je 1 predstavka utemeljena, a 4 predstavke su u postupku obrade. Policijski službenici su prema građanima ukupno su jednom uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koje je bilo opravdano.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole u noćnim satima. Pružali su asistenciju službenicima u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva, vršili su osiguranje štićenih osoba tijekom boravka na prostoru Županije Posavske kao i javnih okupljanja.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene 3 lokalne i 3 županijske operativne akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno su osigurana 33 javna okupljanja te je legitimirano 420 nepoznatih osoba. Tijekom prva tri mjeseca 2022. godine ukupno je oduzeto 146 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  Policijski službenici su tijekom prvog tromjesečja 2022. godine ukupno kontrolirali 3 migranta na području Županije Posavske.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 3845 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 2590 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili prekoračenje djelatnog vremena za 4 ugostiteljskih objekata o čemu su službenim zabilješkama obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-ožujak 2022. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti