Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-ožujak 2024. godinu

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirana su 52 kaznena djela što je smanjenje broja obrađenih djela u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za 6 djela (s 58 na 52).

  Naknadna otkrivenost je 54,16 % što predstavlja povećanje u odnosu na usporedno razdoblje za 13%. Ukupna razriješenost je smanjena u odnosu na isto razdoblje 2023 godine za 3,9%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 78,85%, dok je u prethodnoj godini bila 82,75%. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „Teška krađa“, „Krađa“ i „Nasilje u obitelji“ (po 6 KD).

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 28 djela su počinili poznati počinitelji dok su 24 djela počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 13 kaznenih djela koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno su prijavljene 53 osobe zbog počinjena kaznenih djela od čega je 1 malodobnik i 11 povratnika u vršenju djela, dok je 13 osoba lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je jednak broju prekršaja koji su zabilježeni u istom razdoblju prošle godine (po 35). Evidentirana su ukupno 32 slučaja narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 35 prekršaja.Ž

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području grada Orašja je zabilježeno 19 prekršaja, na području općine Odžak 16, dok na području općine Domaljevac-Šamac nisu evidentirani prekršaji protiv javnog reda i mira.
  Javni red i mir je najčešće narušavan naročito drskim ponašanjem (14 prekršaja), petkom (8 prekršaja) u vremenu od 14,00 do 22,00 sati (17 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 31 osobe u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno su zabilježene 44 prometne nezgode što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na komparativno razdoblje za 6 nezgoda (s 38 na 44). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 21, na području Odžaka njih 19 i na području općine Domaljevac-Šamac su se dogodile 4 prometne nezgode. Tijekom prva tri mjeseca 2024. godine nije bilo smrtno stradalih osoba dok su u istom razdoblju 2023. godine smrtno stradale 2 osobe. Teško ozlijeđene su 2 osobe što predstavlja povećanje u odnosu na komparativno razdoblje za 1 osobu. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 11 dok je u istom razdoblju prošle godine bilo 7 lakše ozlijeđenih osoba. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je ne prilagođena brzina, dok su vozači osobnih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 6880 vozila, dok je u usporednom razdoblju kontrolirano 7568 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 3148 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 2236 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja otkriveno je ukupno 2132 prekršaja, na području Odžaku 833 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 183. Iz prometa su isključena 44 vozila i 62 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 2511.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom prvog tromjesečja 2024. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 4 predstavke na postupanje protiv policijskih službenika od kojih je 1 predstavka utemeljena, 2 predstavke su ne utemeljene, a 1 predstavka je u postupku obrade. Policijski službenici su prema građanima ukupno sedam puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su sva bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su pružali asistenciju drugim organizacijskim jedinicama Uprave policije. Vršili su osiguranje štićenih osoba tijekom boravka na prostoru Županije Posavske kao i javnih okupljanja te su sudjelovali u akcijama pojačane kontrole.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene 2 županijske operativne akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 47 javnih okupljanja te su legitimirane 263 nepoznate osobe. Tijekom prva tri mjeseca 2024. godine ukupno su oduzeta 174 različita predmeta (oružje, streljivo, javne isprave, novac, opojne droge i dr.).

  Policijski službenici su tijekom prvog tromjesečja 2024. godine ukupno kontrolirali 285 migranata na području Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-ožujak 2024. godine zadovoljavajuće.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti