Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za razdoblje siječanj-rujan 2020. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je povećanje broja prijavljenih KD u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naknadna otkrivenost u odnosu na komparativno razdoblje je uvećana za 11,2%. I ukupna razriješenost u odnosu na usporedno razdoblja je uvećana za 5,59 %. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira u odnosu na isto razdoblje prošle godine je uvećan za 128 prekršaja (sa 88 na 216). Povećanje se u dobroj mjeri odnosi na kršenje mjera naloženih od strane stožera (policijski sat, prekoračenje djelatnog vremena ugostiteljskih objekata i dr.).

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na komparativno razdoblja za 9 prometnih nezgoda. Smrtno stradala je jedna osoba, za razliku od usporednog razdoblja kada je smrtno stradalo 6 osoba, povećan je broj teško tjelesno ozlijeđenih osoba sa 12 na 16, a smanjen broj lakše ozlijeđenih osoba s 37 na 27.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 168 prijava kaznenih djela, a u istom razdoblju prošle godine 117 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 75,59%, a u kompariranom periodu 70% kaznenih djela. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo „Teška krađa“.

  JAVNI RED I MIR

  Na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske tijekom izvještajnog perioda ukupno je evidentirano i obrađeno 216 prekršaja, a u usporednom razdoblju 88 prekršaja. Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je evidentirano 99 prekršaja, na području općine Odžak 114 i na području općine Domaljevac-Šamac su evidentirana tri prekršaja protiv javnog reda i mira. Javni red i mir se najčešće narušava na ulici, petkom u vremenu od 14,00 do 22,00 sati.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o prometnim nezgodama, broj istih u odnosu na usporedni period 2019. godine je smanjen za 9 nezgoda. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 120 prometnih nezgoda. U nezgodama je smrtno stradao jedan sudionik, dok je teško ozlijeđeno 16 sudionika, a lakše ozlijeđenih je 27 sudionika nezgoda. Tijekom istog perioda 2019. godine, smrtno stradalo je 6 sudionika, teško ozlijeđenih je bio 12 sudionika, a lakše ozlijeđenih je bilo 37. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 72, na području Odžaka njih 36, dok se na području općine Domaljevac-Šamac dogodilo 12 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 24740 vozila dok je u istom periodu prošle godine kontrolirano 30181 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 5234 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 3005 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 2975 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 2014 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 245. Iz prometa je isključeno 148 vozača i 97 vozila. Vozači su najčešće isključivani zbog alkohola i ne posjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 3936.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom devet mjeseci 2020. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 14 prijava na postupanje, od kojih su 2 neutemeljene, a tri utemeljene te će po istima biti provedena unutarnja istraga, jedna prijava bez dovoljno dokaza, jedna prijava u kojoj je obustavljen postupak i 7 prijava čiji postupak je u tijeku rješavanja.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda provedeno je osam lokalnih i četiri županijske akcije pojačane kontrole prometa, te je zavedena i u tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte naše znakove“. Ukupno je osigurano 58 javnih okupljanje i legitimirano je 1031 nepoznata osoba.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su svakodnevno, od uvođenja mjere, vršili nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su zatekli 40 osoba koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji protiv kojih su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Vršili su i svakodnevni obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja radnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili 45 prekoračenje rada ugostiteljskih objekata.

  Tijekom izvještajnog perioda, na području nadležnosti Uprave policije MUP Županije Posavske, policijski službenici su zatekli ukupno 88 migranata prema kojima su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za period siječanj-rujan 2020. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti